ПРЕЗИДЕНТЪТ УВАЖИ ПРАЗНИКА НА МОРСКОТО УЧИЛИЩЕ

Pan.bg 21 май 2016 | 18:52 views (1851) commentaries(3)
img В. Димитров, сп. „Клуб ОКЕАН“, снимки на автора

На 20 май след обяд във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” президентът на страната и върховен главнокомандващ Росен Плевнелиев бе посрещнат с военен ритуал. Съпровождаха го министърът на отбраната Николай Ненчев, началникът на отбраната генерал Константин Попов и командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев.
Държавният глава се разписа в почетната книга на училището и изслуша брифинг за неговата историята, резултати и перспективи. Президентът, министърът на отбраната и началникът на училището прерязаха трикольорната лента на създадената със съдействието на компанията MERCK Лаборатория за изследване и контрол на баластни води и замърсяване с нефтопродукти. След това официалните лица разгледаха учебно-материалната база на факултетите и Алеята на преподавателя.
На тържественото събрание в препълнената от гости, преподаватели, студенти, курсанти и ветерани зала „Вапцаров“ слово произнесе началникът на училището комодор проф. д.в.н. Боян Медникаров. Той припомни историята на флотската алма матер, отбеляза международния й авторитет и контакти, успешната реализация на випускниците във военния и гражданския флот, развитието на тренажорната база през последните години. Независимо от демографската криза в страната броят на обучаемите непрекъснато се увеличава. Днес в училището са обучават над 2700 български курсанти и студенти, както и 150 души от Европа, Азия, Африка и Латинска Америка. Наскоро е преминал успешен одит от Европейската агенцията за морска безопасност (EMSA) и е получен сертификат за качество на обучението от Министерството на транспорта на Япония. Училището взаимодейства със сродни учебни заведения от Гърция, Полша, Холандия, Румъния (чиито представители са в залата), САЩ, Турция, Италия, Франция, Германия и Грузия. Международната асоциация на морските университети има решение следващата й годишна асамблея да се проведе във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”.
Началникът на училището връчи почетния му плакет на президента, на министъра на отбраната и на началника на отбраната.
В словото си президентът Плевнелиев поздрави командването на училището, преподавателите, курсантите и студентите с празника на „най-старото техническо учебно заведение в страната и най-авторитетен център за морско образование“. Той съзря мисията и духа на Морското училище във вярност към заветите на борците за чиста и свята република, в отговорност за европейското бъдеще на страната, в стремежа към високите критерии на модерното образование и наука, в единството на поколенията морски хора.
Приветствие поднесе министърът


на отбраната, който определи бъдещето на училището в контекста на грижите за модернизация и развитие на въоръжените сили. Той награди четирима офицери, двама курсанти, студент и четирима преподаватели.
Двама офицери и двама курсанти бяха наградени от началника на отбраната, който също поздрави ветераните, командно-преподавателския състав, студентите и курсантите със 135-ата годишнина на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”.

image
Президентът пред бойното знаме на училището

image
Официалните лица

image
Запис в почетната книга

image
Черно на бяло

image
На брифинг

image
Три ножици на една лента

image
В навигационния тренажор

image
Слово на началника на училището

image
Залата е препълнена

image
Слово на президента

image
Награда от министъра на отбраната

image
Награда от началника на отбраната
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 3

 1. #1
  момиш ули 21 май 2016, 20:10
   
  3
   
  1

  Познай кой е най-смешния на втората снимка???

 2. #2
  мфи 21 май 2016, 23:57
   
  2
   
  1

  Чехльо Страпона естествено.

 3. #3
  Time 22 май 2016, 12:38
   
  2
   
  2

  Мистър Бийн на море!

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker