Държавата закотви „Радецки"

Pan.bg 01 мар 2011 | 12:25 views (2080) commentaries(0)
img deltanews.bg
Ученици събират 200 000 лв., за да пуснат кораба по Дунав

Корабът „Радецки" се нуждае от 200 000 лв., за да прави круизи с туристи отново по Дунав. Тъй като има изгледи държавата да не подпомогне плаващия музей за втора поредна година, ученици от Козлодуй набират парите доброволно в рамките на национална кампания, обявена тези дни.

„Жалко, но истината е, че никой не си мърда пръста", признава пред РЕПУБЛИКА Лъчезар Иванов, учител по история в СОУ „Христо Ботев" - Козлодуй, откъдето тръгва инициативата. Той и инициаторите от клуб „Съхрани българското" си обясняват мълчанието на властта за светинята с финансовата криза. „Подкрепяме инициативата на децата, но с финансови средства не можем да помогнем на този етап", казаха специално за вестника от община Козлодуй.

Чакане

Котвата на музея е спусната още май 2010 г. През есента на миналата година възпитаниците на СОУ „Христо Ботев" започнали да мислят варианти за инициатива и се спрели на национална дарителска кампания. С нея трябва да се наберат средствата, които държавата не може да осигури.

„Два месеца чакаме разрешение от Министерството на културата, че можем да започнем кампанията", заяви още Лъчезар Иванов, ръководителят на будните ученици. Те от своя страна ходили до парламента на 18 февруари, където уж министър Вежди Рашидов щял да се запознае с тях и да обсъдят каузата по спасяване на историческата ценност, която всички българи свързват с Априлското въстание.
Срещата обаче не се състояла, тъй като министърът не дошъл.

Това споделя пред нас 17-годишната Истилиана Илиева, която със своите съученички се надява до 27 май, когато е празникът на Козлодуй, корабът да тръгне отново. Нейното мнение е, че не бива държавата да разчита само на инициативността на хората, но и самите хора не бива да чакат на свой ред държавата да запази културните ценности. Корабостроителницата в Русе изчислява, че за техническия преглед и ремонтите по „Радецки" са нужни 200 000 лв. Той е към НИМ и се издържа от Министерството на културата.

Дарения се събират в сметка на сдружение „Училищно настоятелство при СОУ „Козлодуй" - IBAN: BG50UBBS74261050316810 BIC:UBBSGS


Лъчезар Илиев: Никой не си мръдна пръста

- Защо се стига дотам, че вашите ученици трябва да правят кампания, а не някое министерство?
- Да, истина е, че от май 2010-а никой не си
мръдна пръста. Институциите, навярно заради кризата, са в невъзможност да обърнат внимание на проблема с националната светиня. Затова и нашите деца от клуб „Съхрани българското" към нашето училище започнаха инициативата. Чакахме 2 месеца за разрешение от г-н Вежди Рашидов да започнем събиране на пари.

- Какво е състоянието на кораба?
- Спрян е, защото има нужда от частичен ремонт, а и няма лиценз за следващите 4 години. Не бихме искали да повторим трагедията от Охридското езеро.

- Колко пари са събрани до момента и какво очаквате?
- Не мога да кажа със сигурност, но сумата не е голяма. А и кампанията беше обявена официално съвсем наскоро.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker