CBC News: В арктическа война НАТО няма с какво да отговори на Русия

Pan.bg 10 яну 2017 | 17:54 views (1464) commentaries(0)
img blitz.bg

Очаква се Арктика да остане зона за сътрудничество, но страните от НАТО не бивало да губят бдителност

Сега в медиите преобладават новини за Сирия и хакерските атаки в САЩ. Русия обаче прокарва своите интереси и в други региони, включително твърде близо до Канада – в Арктика, пише на своя сайт телевизия CBC News.

През 2016 г. Русия предприе няколко стъпки по прокарване на своята стратегия в усвояването на Арктика: възстанови стари военни бази, построи няколко авиационни писти и опорни пунктове. Спуснат е на вода нов ледоразбивач. ”В различни точки на света между Русия и Запада възникват разногласия. Не е ли време канадците да започнат да се безпокоят от руската мечка в Арктика?” – пише авторът.

Според бившият върховен главнокомандващ силите на НАТО адмирал от ВМС на САЩ Джеймс Ставридис, ако в Арктика възникне военен конфликт, то Канада и нейните съюзници ще имат „много, много ограничени възможности”. Той отбелязал, че в НАТО, включително в Канада, считат Арктика за зона с ниско геополитическо напрежение. „Сега обаче е трудно да се игнорира нарастването на военната мощ, каквото сега става в Арктика” – подчертал Ставридис.

Адмиралът в оставка се надява, че Арктика и в бъдеще ще остане зона за сътрудничество, но страните от НАТО не бива да губят бдителност. „Ние трябва да усилим наблюдението над Арктика и да строим големи ледоразбивачи. Не да е в агресивен маниер, но по такъв начин, че нашите руски колеги да разберат, че влагаме в Арктика сериозни средства” – отбелязал Ставридис.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker