В Санкт-Петербург заложиха противоминен кораб (миночистач) пр. 12700 «Владимир Емельянов»

Pan.bg 20 апр 2017 | 17:20 views (890) commentaries(0)
img Димитър Ставрев
сп. "Клуб КРИЛЕ"

В Средно-Невския корабостроителен завод бе заложен миночистача «Владимир Емельянов» — четвъртия миночистач по проект 12700. Договорът за строителството е бил подписан с МО на Русия през април 2014 г. Името е на бивш директор на Средно-Невския завод.

"С залагането на четвъртия миночистач от проекта се постига пълноценно серийно производство на този тип кораби. Лидерния кораб, "Александър Обухов" вече изпълнява задачи за руския ВМФ" заяви началникът на Управлението за корабостронее в руския ВМФ Владимир Тряпичников.

Лидерният миночистач пр. 12700 «Александр Обухов» бе предаден на ВМФ през декември 2016 г. Вторият и третият миночистачи («Георгий Курбатов» и «Иван Антонов») в момента са в процес на строителство.

По действащия договор на МО на Русия с ОСК трябва да бъдат построени 8 миночистача пр. 12700. По плановете на ВМФ до 2050 г. общия брой трябва да достигне 30 единици.

Корабите за противоминна отбрана (базови тралщици) от проекта 12700 «Александрит» са ново поколение специализирани миночистачни кораби за руския ВМФ. Тяхна особеност е корпусът от стъклопласти, излят във вакуумна форма чрез дифузия. Пълното водоизместване на миночистача е 890 тона, максималната скорост е около 16 възла.

Миночистенето се осъществява чрез хидроакустични средства монтирани на самия миночистач, както и чрез телеуправляеми и автономни подводни апарати.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker