Вицеадмирал на САЩ: Обезпечаването на сигурността в Черно море е важно

Pan.bg 17 май 2017 | 19:43 views (1790) commentaries(0)
img
Руски дневник


Сигурността в района на Черно море е основен проблем, който предстои да бъде решен с общи усилия, съобщи командирът на 6-ти флот на САЩ и ударните сили на НАТО вицеадмирал Кристофър Грейди, който обсъди въпросите за сътрудничество в областта на морската сигурност в региона с командира на българския военноморски флот контраадмирал Митко Петев във Варна, предаде ТАСС в сряда (17 май). На пресконференция те оцениха високо съвместната работа.

"За нас е много важно да се поддържа добро сътрудничество и партньорство на открито във всички международни води. Нашето сътрудничество с българската флота е пример за изпълнение на ангажимента ни към морската сигурност", каза Грейди и подчерта, че американските военни кораби са в Черно море в рамките на сътрудничество с Българския военноморски флот. "Безопасност по море оказва влияние върху безопасността на целия регион".

Командирът на българския военноморски флот заяви, че съвместните военни учения със САЩ и помощта, предоставена от американските експерти, помага за повишаването на професионалното ниво на българската армия. "За българските моряци е изключително важно да изпълняват упражненията в предизвикателна среда с високо компетентни партньори, тъй като това е гаранция, че те ще бъдат в състояние да защитят сигурността и суверенитета на страната си", каза Петев.
Посещението на Грейди в черноморската столица на България съвпадна с неофициалното пристигане на американския разрушител "Оскар Остин" (USS OSCAR AUSTIN), един от основните бойни кораби на 6-ти американски флот, който пристигна на българските брегове след съвместни учения с ВМС на България, Турция и Румъния и ще бъде тук до 20 май. Появяването на разрушителя на българския бряг вицеадмиралът обясни като "видимо напомняне за съвместно действие, ако възникне такава необходимост".
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker