111 г. от създаването на пристанище Варна

Pan.bg 18 май 2017 | 09:51 views (1180) commentaries(0)
img
Автор: news.bg
18.05.2017 09:12:37

111 години от създаването си отбелязва пристанище "Варна" на 18 май.

В началото на 1895 г. е проведен търгът за строителството на варненското пристанище. Градежът е оценен на 8 290 385 лева, които са пряко осигурени от правителството. На търга за строителството участват фирми от Хамбург, Париж и българското дружество "Михайловски и Хайрабедиян".

Родната фирма е избрана, след като предлага 16,5% намаление от първоначалната тръжна цена или 6 922 472 златни лева. На 7 февруари е сключен официално договорът, с което се дава начало на строителството.

До 1899 година фирмата-изпълнител претърпява сериозни сътресения - след две зимни бури, които повреждат плавателния ѝ състав и съоръжения. "Михайловски и Хайрабедиян" почти фалира.

Вследствие на това продължаването на започналия градеж се прехвърля на едно новосъздадено анонимно акционерно дружество, в което главните акционери са участниците в първото предприятие.

С учредителен протокол се поставя началото на "Безименно акционерни дружество за направа на Варненското пристанище", което довежда проекта до успешно завършване през 1906 г.

В церемонията по откриване участва лично княз Фердинанд I, който пристига на борда на българския крайцер "Надежда".

18 май не е избран случайно - това е именният ден на княза. 23 военни и граждански парахода се включват в откриването. Има кораби от Румъния, Италия, Германия, Англия, Австро-Унгария, Гърция, крайцери от Руския императорски флот и над 300 официални гости. Знаменателното откриване е дадено с 21 топовни салюта от чуждестранни военни параходи и брегова артилерия.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker