Warning: getimagesize(http://www.otbrana.com/uploads/news/thumbs3/g_10301.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 186

В „Бриз 2017“ участват ВМС, ВВС и Сухопътни войски

Pan.bg 16 юли 2017 | 11:31 views (674) commentaries(1)
img Планирането на учението се извърши под ръководството на командира на ВМС контраадмирал Митко Петев, който е и общ ръководител на „Бриз 2017”. Офицер, провеждащ учението и директор на Щаба за контрол, е капитан І ранг Георги Пенев - началник на Щаба на ВМС. Командир на корабното оперативно съединение е флотилен адмирал Мален Чубенков – командир на Флотилия бойни и спомагателни кораби.

Otbrana.com

Военноморските сили (ВМС) на Република България ще участват с 13 бойни и спомагателни кораби и катери, 2 вертолета и с над 900 души личен състав в националното военноморско учение „Бриз 2017”. То се провежда от днес до 23 юли 2017 г. и е отворено за участие на ВМС от страни-членки на НАТО. В учението ще се включат и два самолета от българските Военновъздушни сили и представители от Сухопътните войски.

В учението „Бриз 2017” ще вземат участие: ВМС на Гърция с патрулен катер HS „RITSOS”; ВМС на Италия с мобилен център за контрол на морския трафик; ВМС на Полша с щабни офицери; ВМС на Румъния с ракетен катер „ZBORUL”; ВМС на Турция с подводница “PREVEZE”, ракетен катер “KILIÇ”, патрулен катер „KARADENIZ EREGLI” и самолет CN-235; ВМС на САЩ със самолет от патрулната авиация P-8 “POSEIDON”; Втората постоянната група кораби на НАТО от силите за отговор на Алианса с три кораба: ескадрен миноносец „DUNCAN” от Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия, турската фрегата „YILDIRIM” румънската фрегата „REGЕLE FERDINAND”.

Двадесет и първият “Бриз” през 2017 г. продължава традицията да се отработва междуведомственото сътрудничество в многонационална среда. Основната цел на учението е да се повиши оперативната съвместимост и взаимодействието между ВМС на участващите в учението страни чрез отработване участието им в операция за морска сигурност в отговор на криза. По време на учението ще бъде сертифициран кораб на ВМС – фрегата „Дръзки”, съгласно методиката за оценка на НАТО – MAREVAL.

Усилията по време на учението са насочени към усъвършенстване на нивото на подготовка на личния състав от ВМС по планиране и провеждане на морска операция в коалиционен формат; по противодействието на конвенционални и неконвенционални заплахи чрез водене на широк спектър от бойни действия на море (борба с въздушен, надводен и подводен противник, противоминни действия, контрол на корабоплаването; действия срещу асиметрични заплахи) и издигане нивото на координация с правителствени и неправителствени организации и институции при реакция на кризи и защита на населението, действия при ликвидиране на пожар на борда на търговски кораб в пристанище, противодействие на нелегален трафик/ превоз на мигранти по море, съвместна операция по спасяване на голям брой хора на море.

Планирането на учението се извърши под ръководството на командира на ВМС контраадмирал Митко Петев, който е и общ ръководител на „Бриз 2017”. Офицер, провеждащ учението и директор на Щаба за контрол, е капитан І ранг Георги Пенев - началник на Щаба на ВМС. Командир на корабното оперативно съединение е флотилен адмирал Мален Чубенков – командир на Флотилия бойни и спомагателни кораби.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  НАТО против Русия, еничари 16 юли 2017, 12:05
   
  1
   
  1

  Ученията на НАТО са насочени против Русия – сега това не се крие и от самите участници във военния алианс.
  Гръмкото изявление за желанието да изплаши Москва направи командващият сухопътните войски на САЩ в Европа, американският генерал Бен Ходжис. Той говори пред журналисти на полигон, на който в момента текат маневрите „Мирен страж”. „Руснаците уважават само силата. Ако ние демонстрираме единство, ще покажем, че сме заедно, че сме готови. Тогава, според мен, няма да ни се налага да се притесняваме от някакви си руснаци”, каза Ходжис.
  До границите на Русия в момента текат цяла редица от натовски учения. Едно от най-големите е „Сейбър Гардиън”, в което участват хиляди военни.
  За антируския курс на маневрите на алианса Москва е говорила многократно. В края на юни руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че НАТО е повишило интензивността на своята подготовка. Това, според него, демонстрира откровеното нежелание на Запада да се откаже от натиска върху Москва.

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker