The Blogger: Руският отговор на Zumwalt е „Радиошхуна”, която ще излъже радарите на противника

Pan.bg 16 юли 2017 | 13:45 views (3729) commentaries(12)
img
blitz.bg


За електронната незабележимост на американския разрушител е пожертвана огневата му мощ

Знаменитият разрушител Zumwalt е пример за най-необмисления пропуск на американския ВПК, при който намаляването на радарната забележимост на кораба станала за сметка на бойните качества на машината. Тази несполука трябва да бъде отчетена при създаване на принципно нов тип военен кораб „радиошхуна”, разказва в The Blogger руският военен експерт Дмитрий Верхотуров. Zumwalt при своята водоизместимост от 14 хил тона има доста слабо въоръжение (155-мм оръдие и крилати ракети Tomahawk), но на екраните на всички радари се изобразява като малък рибарски съд. За постигане на тази цел е пожертвана не само огневата мощ, но и противопожарната сигурност на кораба – в горните етажи на надстройката е използвано дърво. С това техническият потенциал е изчерпан напълно. Очевидно е, че корабът е проектиран като рейдер, защото е ориентиран главно за удари по наземни цели. При новата тактика на морския бой неуязвимите за радарите кораби трябва да прикриват атакуващите групи или да разчистват акваторията за авионосците. Дмитрий Верхотуров обаче предлага за тази тактика далеч по-ефективно средство. Вместо да крият главния ударен кораб, експертът предлага в корабната формация да бъдат създадени няколко специални не големи и мобилни съда, които авторът нарича „радиошхуни”. Това може да са фрегати и дори корвети, окичени с отражатели и излъчващи антени, които имитират работата на различни радари. Това съчетание от прибори позволява да се създадат двойници на главния военен кораб, който вече не може да го идентифицира нито AWACS, нито корабните радари, нито радиолокационните глави на самонасочващите се противокорабни ракети. Това ще застави корабите на противника да приближат до акваторията за баражиране на „шхуните” на разстояние пряка видимост, влизайки в обсега на артилерийския огън. Нещо повече: „радиошхуната” ще „осветява” противниковите кораби с радарните си антени, а групировката само ще приема отразените сигнали, без да се обозначава.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 12

 1. #1
  VALIO.KOSTOV 16 юли 2017, 14:05
   
  7
   
  38

  Ех, мечти. С тази руско-беларуска народна простотия себе си най-много да излъжете.

 2. #2
  Психиатър от Четвърти километър 16 юли 2017, 15:05
   
  26
   
  3

  Вибратора Костов!
  Марш в Карлуково!
  По съвместителство можеш да отидеш знаеш къде - където е мястото на вибраторите.

 3. #3
  Полковникът 16 юли 2017, 17:09
   
  3
   
  20

  Не съм срещал информация относно "дървените части" по DDG-1000, но със сигурност главата на верхоТуров е изцяло дървена, а тези от Блиц-талашитена.

 4. #4
  Забележка 16 юли 2017, 17:57
   
  4
   
  13

  слабо въоръжение (155-мм оръдие и крилати ракети Tomahawk) - това слабо ли?

  корабът е проектиран като рейдер, защото е ориентиран главно за удари по наземни цели - рейдера не е за стрелба по земни цели.


  Ами 155мм оръдие - за момента това е кораба с най-голям главен калибър.

  И като всяко ново нещо си има проблеми, детски болести и др. Но кораба си е на ниво

 5. #5
  Само да кажа 17 юли 2017, 00:56
   
  3
   
  0

  Вижте какво може оръдието му .
  Новото не може да се отрича.

 6. #6
  Трезвен 17 юли 2017, 09:32
   
  5
   
  1

  Ами Верхотуров не е експерт а блоггер. И е историк по образование. Води се, че разбира от проблемите на Сибир. Но от кораби едва ли.

 7. #7
  Незнайко другото име 17 юли 2017, 11:28
   
  2
   
  1

  Отговор на коментар: #5На въпросното оръдие проблема му е цената на изстрела :-), а за цената на кораба няма смисъл да се споменава..., но американците си печатат сами хартийките, така че вероятно ще успеят да построят цели три броя.

 8. #8
  За 7 17 юли 2017, 14:00
   
  2
   
  0

  Съгласен съм, че са скъпи. Но гледай нещата от по-високо. Скъп снаряд, но е скъп този с най-големи възможности. Обикновения не е скъп толкова. Бройките на кораба са единични и цената е висока. Ако е серия - и кораба и снарядите ще поевтинеят. Ще понамалят и печалбата по веригата(сега всеки скубе).
  Я виж как падна цената на Ф35.
  Иначе аз очаквам с интерес какво ще стане с проекта на Русия Лидер.

 9. #9
  Незнайко другото име 18 юли 2017, 09:37
   
  0
   
  1

  Отговор на коментар: #8
  Цената на F-35 все още не е паднала и стана причина държави като Дания и Норвегия, ако не окончателно то поне да обмислят варианта да се откажат от заявените бройки и да мислят за други. Колкото до Zumwalt, няма как да стане "серия" - цената му ще продължава да нараства, а колкото до цената на снарядите :), е там наистина може да последва някакво намаление, ама като си спомня за гайките от по $35 парчето от преди години едва ли. Склонен съм да се съглася само по въпроса с "възможностите" и то частично, защото е спорно дали не могат да се постигнат и по друг по-ефективен начин.

 10. #10
  ддс 18 юли 2017, 11:49
   
  0
   
  1

  Разбрах, че корабът е невидим. А влекачът, който го тегли, също ли е невидим. Защото прекрасно знаем, че зумвалта не може да разчита на своите двигатели.

 11. #11
  на всички самолети скочи цената 18 юли 2017, 16:34
   
  1
   
  0

  Но на американските проекти проблема е, че има много маймуни на клона. И всички надуват цената. Но вече разработен, самолета е факт. Разходите за проектиране и екипировка са направени(а те са основната цифра в цената на единичен самолет). Сега продавача се опитва да си ги избие с единична цена на бройка. Реално могат да се продадат при нужда на цена малко над себестойността(без голяма печалба). Това са политики, които могат да се развият по различен начин.

  Иначе цената на Ф35 бе намалена в последните години.

  За кораба важи същото. Основната маса пари е дадена(платена) и каквото да се направи няма как да се върне даденото. Не забравяйте, че снаряда е скъп, но има далекобойност около 100км. И доста голяма маса. Реално ако е точен с едно попадение може да изкара от строя почти всеки съвременен боен кораб(всички не са бронирани). А за останалите кораби(без самолетоносачите) е необходимо още 1 -2 попадения.

  Относно коментарите и предложението на "експерта" - какъв е експерт този като не знае какво е рейдер?

 12. #12
  borislav_dzh 22 юли 2017, 12:35
   
  0
   
  0

  Да бяха запазили на служба линейните кораби клас "Айова", които въпреки възрастта, след модернизация имаха способност да изстрелват ракети "Томахоук". А това корито "Zumwalt", е просто едно рибарско корито, струващо много пари.

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker