Във Великобритания кръстиха втория самолетоносач

Pan.bg 11 сеп 2017 | 12:35 views (683) commentaries(0)
img Димитър Ставрев
сп. "Клуб ОКЕАН"
В корабостроителницата в Rosaithe в Шотландия се проведе кръщаването на втория 65 000 тонен самолетоносач тип Queen Elizabeth, който бе наречен Prince of Wales. Производителят съобщи, че спускането на на кораба ще се състои през лятото на 2018 г., а изпитанията н аморе ще започнат в средата на 2019 г.

Британското министерство на отбраната сключи договор за доставка на два нови самолетоносача през юли 2008 г. Разходите за изграждането на два кораба се оценяват на 3 милиарда лири стерлинги. Изработването на корпуса на лидерният кораб започна през декември 2008 г., залагането на кила се проведе през юли 2009 г. а спускането на вода през юли 2014 г. През август тази година "Кралица Елизабет" за пръв път дойде в пристанището нза домуване - Портсмут след провеждане на изпитания на море..

Изграждането на втория самолетоносач Pricew of Wales започна в завода в Rosait през септември 2014 г. Понастоящем корпусът на кораба е готов, монтирано е необходимото оборудване. Два самолетоносача от класа Queen Elizabet ще бъдат най-големите и модерни военни кораби, построени във Великобритания. Очаква с есрокът н аексплоатация да бъде около 50 години. Според командването на британския военноморски флот "Queen Elizabet" ще бъде вторият по големина самолетоносач в света и първият - първоначално проектиран да използва пети поколение изтребители F-35. Тестовете на самолетите на борда на самолетоносача ще започнат през октомври 2018 г., а през 2020 г. "Кралица Елизабет" трябва е напълно оперативно готов за изпълнението на бойни мисии.

Дължината на самолетоносачите тип Qeen Elizabet e 280 метра, широчинаета е 70 метра. Водоизместване - 65 000 тона. Екипажът, заедно с екипажите на самолетите, ще бъде 1600 души. Очаква се въздушното крило на всеки кораб да включва около 40 изтребителя F-35. Новите летателни апарати са оборудвани със систем аз азадвижване с газови турбини и спомагателно дизелови двигатлеи с обща мощност 108 MW. Максималната скорост е не по-малка от 25 възела, далечината на плаване е до 10 000 мили. Автономността е 45 дни.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker