Новите британски фрегати Type 26

Pan.bg 13 сеп 2017 | 12:00 views (625) commentaries(0)
img
Димитър Ставрев
сп. "Клуб ОКЕИАН"

Производството на първата фрегата от Type 26 тип City за Кралския британския военноморски флот (RN) е започнало в корабостроителницата Govan на BAE Systems на река Клайд. Изграждането на бъдещия HMS Glasgow, първият от планирания клас от осем кораба, официално стартира на 20 юли 2017 г. с церемония за рязане на първата стомана в двора на Govan. Този етап бе последван от отдавна очаквания от Министерството на отбраната договор за фабрична фаза от 3,7 милиона лири на BAE Systems на 29 юни 2017 г. за изграждането на първите 3 кораба Type 26. Договорът за партида 1, от типа платил-получил, осигурява около 4000 работни места в BAE Systems и широката британска верига за доставки на морски системи.

Производството от Type 26 се планира да продължи до средата на 30-те години на 21 век; договорът за втората партида от пет кораба се очаква да бъде подписан в началото на 2020 г. Производството ще се извършва при приблизително 24-месечен цикъл, като производството на кораби №2 и №3 ще започне през 2019 г. и 2021 г. съответно. Проектиран за експлоатационен живот от най-малко 25 години, фрегатите Type 26 (Global Combat Ship) ще формира гръбнакът на бъдещия флот за надводни кораби на RN до 60-те години на 21 век. Предназначен да замени 8 фрегати Type 23, замислени като акустично тихи надводни кораби оптимизиран за борба с подводници (ASW), но и способни да допринасят за редица други мисии.

Ключовите характеристики на дизайна включват зона в средата на кораба с гъвкаво преднадначение, която може да побере лодки, полезни товари или складове, 24-клетъчна УВС Mk 41, артилерийско 127 мм оръдие Mk 45 Mod 4, ЗРК Sea Ceptor (48 ракети и 4 осем-клетъчни ПУ), авиационни съоръжения предназначени за експлоатация и поддръжка на два хеликоптера Wildcat или на един Merlin, полетна палуба, достатъчно голяма, за да може д акацне вертолет СН-47 Chinook със свалена рампа, вторично хангарно пространство оразмерено за морска безпилотна въздушна система.
Началото на производство на Type 26 идва в решаващо време за експортните кампании на Global Combat Ship за Австралия (Project SEA 5000 Future Frigate) и Канада (Canadian Surface Combatant). И двата предложени варианти се основават на базовата линия на платформата на Type 26, но са модифицирани, за да приемат алтернативни бойни системи на местните производители. Във всеки случай, ако е избран Global Combat Ship, строителството ще бъде извършено от корабостроителница в страната.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker