Учени разгледаха СНИМКИ на NASA на Антарктида и останаха потресени: Изневиделица се появи чудовище с размерите на Холандия

Pan.bg 11 окт 2017 | 19:22 views (2793) commentaries(1)
img
blitz.bg


Откриха гигантска загадъчна дупка голяма около 90 000 квадратни километра

Учените намериха нещо доста притеснително в леда на Антарктида. Там се появи загадъчна дупка с размер, по-голям от площта на Холандия. Дупката е с размер около 90 000 квадратни километра, което се равнява и на американския щат Мейн.

Сега учените се опитват да разгадаят причината за образуването й. Това съобщават английският в. "Индипендънт" и руски медии.

Според професор Кент Мур, специалист по атмосферна физика от канадския университет в Торонто, това образование изглежда "сякаш току-що си счупил дупка в леда". Според изследователите големи дупки като тази обичайно се появяват в относителна близост до границата между водата и леда. Притеснителното в случая е, че новото образувание е разположено на няколкостотин километра от линията, която ги разделя.

"Това говори, че разтопеният участък се е появил в резултат на неизвестни засега процеси", уточняват учените. "Ако нямаше сателит, нямаше да знаем, че е там", каза Мур.

Специалистите считат, че е твърде рано да се определят глобалните климатични промени като причина за образувалата се дупка.

Образуванието обаче влияе върху конвекцията в морето.

Благодарение на него топлата вода може да се издигне до повърхността и отворът в леда да се задържи за постоянно.

Професор Кент Мур припомня, че през 70-те години на миналия век подобно образование се е появило и в периферното море на Атлантическия океан - Уедъл. Но поради липсата на технически средства тогава учените не са успели да я изучат правилно. Сега, според експертите, "ТЯ се завръща."
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Пазещ тишина 12 окт 2017, 09:48
   
  4
   
  0

  " това образование изглежда "сякаш току-що си счупил дупка в леда". "подобно образование се е появило" ОбразУвание се пише.Образованието е в училище.

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker