Нов патрулен катер проект 03160 «Раптор» за руския Балтийския флот

Pan.bg 12 окт 2017 | 13:21 views (972) commentaries(0)
img
Димитър Ставрев
сп. "Клуб ОКЕАН"

http://warsonline.info/images/stories/news/17/10okt/russia/raptor2.jpg

В Санкт Петербург се проведе церемонията по подписване на акта за предаване на най-новия патрулен катер проект 03160 «Раптор» на руския ВМФ. Това е 12-ия катер в поредицата, който е построен в предприятие "Пела" в Санкт Петербург по поръчка на флота. Катерът ще бъде част от Балтийския флот. Държавните тестове на следващия патрулен катер "Раптор" успешно преминаха в морските полигони във водите на Балтийско море. Катерите от този проект са най-бързи в състава на надводните сили на руския флот.

http://warsonline.info/images/stories/news/17/10okt/russia/raptor3.jpg

"Наред с изграждането на кораби от морската и океанската зони, Главното командване на ВМФ обръща внимание на развитието на високо мобилен компонент на надводните сили с малък тонаж" заяви контраадмирал Владимир Тряпичников, ръководител на Управлението за корабостроене на флота. "Катерите тип «Раптор» имат отлични характеристики за ефективни операции във зоните прилятащи към морските бази."

Катерът е проектиран да изпълнява задачи като доставка на група военнослужещи (не по-малко от 20 души) през деня и нощта, осигурявайки възможно най-бърза скорост при натоварване на група на борда на лодката и след това при стоварване; патрулна служба в определени райони; прехват и задържане на малки цели; участие в спасителни операции.

Районът на плаване е крайбрежната зона на моретата, проливите, устията на реките в плавателен период без лед, в светлите и тъмни часове на деня, до 100 мили от базата. Дължина - 16,9 м, екипаж - 3 души, скорост - 50 възела; обща мощност - 2300 к.с. Бронирана защита - бронирани панели клас «Бр4», илюминатори с бронирано стъкло с дебелина 39 мм. Въоръжението е дистанционно управляем комплекс с жироскопично стабилизиран оптично-електронен модул (ГОЭМ), калибър 14.5 mm, диапазон на откриване 3000 m, прицелна далечина 2000 м; два картечници "Печенег" с калибър 7,62 мм.
adnow
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker