Най-новият австралийски ракетен разрушител излезе на ходови изпитания

Pan.bg 20 ное 2017 | 17:31 views (504) commentaries(0)
img Димитър СТАВРЕВ
сп. "Клуб ОКЕАН"Започнаха ходовите изпитания на разрушител с управляeмо ракетно оръжие "Бризбейн", предназначен за Кралският австралийския флот. Това е вторият клас кораб тип AWD. Лидерният "Хобърт" бе въведен в експлоатация през септември 2017 г. Според информация на Navy Recognition, на първият етап от екипажът и корабостроителите ще проверят работата на двигатели, системи за контрол и навигация на кораба, и през следващата година по план ще бъдат тестване оръжията на "Бризбейн".

image

В основата на развитието на проекта служи разрушителят тип "Алваро де Базан" (Álvaro de Bazán), посторен за испанските ВМС от Navantia. Като цяло, австралийското правителство поръча през 2007 г. 3 такива кораба на обща стойност 6,7 милиарда долара. По време на строителството, корабостроителите са изправени пред много трудности, поради които графикът за доставка трябваше да бъде изместен и лидерният разрушител бе получен със закъснение от 1 година. "Бризбейн" бе заложен през февруари 2014 г. и спуснат на вода през декември 2016 г. Разрушителят епланирано да предаден на австралийските ВМС в средата на 2018 г. Изграждането на третия разрушител "Сидни", положен през ноември 2015 г., се очаква да бъде завършено през 2019 г.

Разрушителите AWD са оборудвани с американската система за въздушна отбрана Aegies. Основното въоръжение е универсалната вертикална ПУ Mk.41, предназначена за 48 ракети. Сега в арсенала на кораба са включени противовъздушни ракети "Стандарт" SM-2 и противокорабните ракети RIM-162 ESSM, но в бъдеще ще бъдат добавени ПВО и ПРО ракетите SM-6 и крилати ракети "Томахоук". Също така разрушителите ще са въоръжен с 2х4 противокорабни ракети "Харпун", 127-мм оръдие Mark.45, две тритръби ТА, две зенитни артилерийски автомата Phalangs и 2х25-милиметрови оръдия Bushmaster. Хеликоптер SH-60 "SeaHawk" се базира на палубата. Дължината на разрушителя е 147 метра, водоизместването е 6150 тона. Скоростта е 28 възла, а далечината на плаване е 5000 мили. Екипажът е около 200 души.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker