Медузи мутанти атакуват бетонните основи на моста в Крим

Pan.bg 17 дек 2017 | 19:09 views (1325) commentaries(9)
img
blitz.bg


В същност възниква техническия проблем как да се изолират пилоните от водата

Годността на моста в Керч няма да надхвърли 2-3 г. и то при най-благоприятни условия, твърди влиятелният полски вестник „Курер поранний” (Kurier Poranny), близък до правителствените кръгове.

Авторът на материала се позовава на източник от „Полтавския Международен Зоологически Развиващо-Образователен Център”, извършващ изследвания по устойчивост на морските съоръжения към агресивното въздействие на морската фауна.

В хода на експеримента е установено, че отровата в пипалата на медузата-кръстоносец (Gonionemus vertens), обитаваща крайбрежните води на северната част на Тихия океан (от Китай до Калифорния), разрушава материала на носещите бетонни опори от конструкцията на моста със скорост до 15 см за година.

В Сан Франциско атакуваните от медузите-гонионеми само по време на приливи пристанищни бетонени съоръжения за 3 години загубили от 10 до 50% от първоначалната си дебелина. При това повредите са нанесени от не мутирали „кръстоносци” в естествения си ареал за обитаване.

Попадайки в Черно море медузите се превръщат в чудовища. Броят на пипалата им се увеличава от 40-60 до 200, дължината им нараства от 0,5 м до 10-12 м. Най-страшното е, че се изменил съставът на отровата в стрекалните клетки на пипалата.

У мутанта вместо 10-12%-ен разтвор на кураре-подобно вещество, сега с образува концентриран разтвор на калиев фероцианид – хексацианоферат (K3[Fe(CN)6]) – извънредно силна неорганична киселина.

Учените свързват станалата мутация преди всичко с измененията в солеността на водата – в Керченския пролив тя е няколко пъти по-сладка от Тихия океан, както и с голямото количество в нея на подхранващи полизахариди и разтворени азотни и калиеви торове, донасяни от реките в Азовско море.

„Новият кръстоносец” се появил в Черно море преди 10 г., най-вероятно по класическия път при промиване на баластните цистерни от американските военни кораби.

Интересна е историята как Полтавският център се сдобил с образец от мостовата опора. Оттам помолили за съдействие капитан на влязъл в Черно море американски разрушител и срещнали пълно разбиране. Още на следващия ден група аквалангисти отделила с плазмен резец два фрагмента от бетона на опора №404 и спешно го изпратила с конвертоплан Bell V-22 „Osprey" от групата за поддръжка.

Извършените експерименти показали, че въпреки наличието в бетона на антикорозийни добавки, в частност на батрахотоксин (C31H42N2O6), неговата устойчивост на отделяния от медузите хексацианоферат не е голяма. Слой с дебелина от 1 см се разтваря (унищожава) до две седмици. Като се отчете дебелината на опората, тя ще бъде напълно унищожена за 7-10 г.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 9

 1. #1
  Ghost_ 17 дек 2017, 19:13
   
  19
   
  1

  Еб..ти простотиите!

  Това пак ли от кафявия сайт Blitz го преписахте?

 2. #2
  Полски Травис 17 дек 2017, 21:52
   
  17
   
  1

  Това е серйозно. А вие давате ли си сметка как мухите осират надводната полвина на пилоните на Керчнския мос?

 3. #3
  Ghost_ 17 дек 2017, 23:14
   
  12
   
  1

  Отговор на коментар: #2

  И от туй тяхно действие стоманата се разтича като детски дрисък!
  Светлокафяв при това!

 4. #4
  роберт 18 дек 2017, 00:24
   
  2
   
  2

  кафявия цвят ти е любимия :)) ....във всичките му нюанси

 5. #5
  и при нас така 18 дек 2017, 00:28
   
  6
   
  1

  шефовете ни сложиха камера за да ни наблюдават. Ние я напръскахме със захарен и сироп и мухите я наплюха.......

 6. #6
  Ghost_ 18 дек 2017, 00:33
   
  4
   
  1

  Отговор на коментар: #4

  Плюсче за добра шега :)

 7. #7
  Бай Михал 18 дек 2017, 00:55
   
  11
   
  0

  Концентрацията на отровата на тези медузи - мутанти става още по- силна особено ако преди това са яли развалени круши закупени от женския пазар в София.

 8. #8
  THUNDER 18 дек 2017, 12:00
   
  5
   
  0

  Него знам моста в Крим какво му е положението, ама аз лично почвам много да се притеснявам.

  Сега тия медузи стоманоядци, да не вземе да изпапкат на Домусчиев Фрегатите !

  Тамън ша ги построи и те медузите ша ги изпапкат. Трябва парламента да му гласува извънредни средства за научно изследователска дейност срещу медузите.

  Вчера гледах, " военните кораби на 21-ви век ", разказва се за новото поколение брегови кораби на Сащ.

  Изостанала работа, нямат защита от " стоманоядни медузи ", таман Делфин може да стане водеща компания в това направление.

  * филма го има и дублиран на бг, в торентите. 9. #9
  ВБА 19 дек 2017, 15:20
   
  0
   
  0

  Що не пробват с ултразвук или ток с определена честота. Щом ултразвука, и тока се използват срещу гризачи, насекоми, влечуги, птици, животни и хора, защо да не се използват и срещу медузи. Сигурно ултразвука се използва, и при самолетите против обледеняване поне така си мисля или бях чел някъде. Има проблем, и с малко мислене няма проблем. Нали, затова са проблемите и те никак не са случайни. Така се върви напред и нагоре....

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker