Новата фрегата Baden-Württemberg разочарова германския военноморски флот

Pan.bg 11 яну 2018 | 14:34 views (1279) commentaries(3)
img
През 2007 г. Министерството на отбраната на Германия повери на консорциума ARGE F125, воден от TKMS и включва корабостроителниците Blohm + Voss и Lürrsen, задачата за изграждане на четири нови фрегати клас F125, за да замени 8 кораба тип 122 в експлоатация в Deutsche Marine по онова време. Всичко за първоначална сума от 2,2 милиарда евро.

Концепцията на фрегата F-125 изглежда доста странна. Отличаваща се с водоизместимост два пъти по-голяма от тип 122 (7200 тона срещу 3680) и с два пъти по-малък състав на екипажа (изключително внимание е обърнато на автоматизацията), фрегатата е проектирана да изпълнява мисии в кризисни райони за дълги периоди от време (до 24 месеца).

С дължина от 150 m и ширина 19 m, тази фрегата може да развие скорост от 26 kn, използваща системата за задвижване на CODLAG, с четири дизелови двигателя, два електрически мотора и газова турбина.

Освен, че в концепцията е заложена значителна гаранция за оцеляване, нейната особеност е, че способности за борба с подводници почти не съществуват (те са поверени на два хеликоптера). Същото се отнася за защитата срещу въздушни заплахи, за която са предназначени две системи RIM-116 "Rolling Airframe Missile" (RAM) с обсег от 9 km.

От друга страна, фрегата F-125 е сравнително добре въоръжена с артилерия, с турел Light Weight със 127 mm въоръжение, производство на Oto Melara и с обсег 70 km. Въоръжението включва и 8 противокорабни ракети Harpoon (които евентуално биха могли да се използват срещу крайбрежни цели), 5 х 12,7 mm картечници и 2 х 27-mm оръдия с дистанционно управление.

Първата фрегата от серията Bade-Württemberg бе прдадена на Бундесвера през ноември 2016 г. Но очевидно изпитанията на море бяха неубедителни, и командването на германския ВМФ я изпрати обратно в корабостроителницата Blohm + Voss за отстраняване на някои проблеми с проекта, с електрониката и по-специално за управление на въоръжението. От друга страна масата надхвърля зададената по проектните критерии със 178 тона, което ще затрудни интегрирането на нови бойни възможности (сонар например).

М. ГЕНОВ
Източник:Mer et Marine
Снимка: © Ein Dahmer, via Wiki Media
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 3

 1. #1
  THUNDER 11 яну 2018, 15:28
   
  7
   
  0

  Това защото дойчовците не са видели супер фрегатата на Делфин К-90. Тогава тяхната Bade-Württemberg ще им се види като тежък клас разрушител.

 2. #2
  Притеснен 13 яну 2018, 08:44
   
  0
   
  0

  Дори не си копирал името на германската фрегата вярно. Колко ли е трудно? Може и да не ти дадат 10-те лева за коментара.

 3. #3
  Ghost_ 13 яну 2018, 15:18
   
  0
   
  0

  За времето, когато е замисляна и разработвана (2007 г.), фрегатата е била адекватна - в Европа е спокойно, нямаме нужда от усилване на ВМС (вече имаме фрегати Sachsen), но за участие в ралични международни мисии ни трябва кораб с голяма автономност. Няма нужда от ПЛО, за ПВО - само средства за самозащита. Но оръдието да е с голям калибър за подкрепа на сухопътните мироопазващи мисии (първоначално се е предвиждало даже 155 мм оръдие). Както и ракети с възможност за атака на брегови цели.
  Само че през 2014 г. ситуацията в Европа се измени.
  И за 7000-тонна фрегатa вече 2 RAM-а са абсолютно недостатъчни.
  Но тъй като става въпрос за германци, не бих се учудил, ако още в първоначалния проект са предвидили възможността и потенциала за увеличаване на ПВО и монтаж на подкилен и буксируем сонари :)

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker