Naval Group и Airbus ще създадат нов БЛА за френските ВМС

Pan.bg 12 яну 2018 | 09:17 views (414) commentaries(0)
img Димитър СТАВРЕВ
сп. "Клуб ОКЕАН"

На снимката: Франция иска нов морски БЛА да е готов да влезе в експлоатация около 2025 г. Тук е показан БЛА VSR700 в процес на разработка от Airbus Helicopters за военни клиенти. (снимка Airbus)
image

"Naval Group и Airbus Helicopters ще стартират технологично проучване за хеликоптерен БЛА за тежко въоръжените кораби на френския флот. Френската агенция з авоенни покупки (DGA) подписа договор с Naval Group и Airbus Helicopters на 29 декември 2017 г. за проучване, подготвящо бъдещата способност на тактическите БЛА с вертикално излитане от кораби на френски флот (БЛА системата на ВМС)" заяви в свое изявление офиса на DGA за доставки на 11 януари 2018 г.. Говорителят на DGA отказа да предостави стойността на договора. Целта е до средата на 2021 г. да има демонстратор със зряла технология, каза DGA. Програмата за демонстрации включва полети от борда на фрегата.

Naval Group и Helicopters на Airbus ще работят с Hélicoptères Guimbal, малка до средна компания, която изгражда двуместен хеликоптер Cabri G2, съобщи DGA. Thales, както и Safran Electronics & Defense също ще работят по проекта, като използват технологията и възможностите на БЛА самолетен тип, придобити чрез проучвания, поискани от Агенцията за доставки от 2005 г. насам. Ще бъдат включени и други малки и средни компании, предимно френски.

"Договорът обхваща рискови проучвания преди изграждането на бъдещ тактически демонстратор с хеликоптер на борда на военните кораби", заявиха съвместно Naval Group и Airbus Helicopters. Проектът има за цел да извърши опити на БЛА, системи за стартиране и за изпълненине на широк кръг от задачи от борда на кораби на френските ВМС. Onera, офисът за космически изследвания, е един от основните подизпълнители. Фирмата за навигация, позициониране и изображения iXBlue спечели договор от Naval Group за доставка на навигационни системи за новите 5 френски междинни фрегати.

Naval Group и Airbus Helicopters ще действат като програмен офис на програмата, съобщиха двете компании. Около 2025 г. се очаква ВМС да бъде приета в експлоатация на на борда на FTI (междинна фрегата) и други френски военноморски бойни кораби. Airbus Helicopters разработи свой ВМС БЛА VSR700, базиран на вертолета Cabri G2, докато Naval Group работи върху интегрирането на този безпилотен хеликоптер в управляващите системи за бойните кораби.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker