Ядрената безпилотна подводница «Каньон» - руското оръжие за „Денят на страшния съд”

Pan.bg 12 мар 2018 | 17:34 views (2083) commentaries(1)
img livejournal.com

Н.Димов, сп.”Клуб КРИЛЕ”

В посланието си пред Федералното събрание на РФ Путин представи няколко нови образци стратегически оръжия, сред които особен интерес предизвика безпилотния подводен апарат, способен на междуконтинентални рейдове с ядрена бойна глава.
.
Безпилотната подводница е с ядрен реактор, способна да пресече океана и да нанесе съкрушителен удар по назначената цел. За първи път тази система се споменава през 2015 г. и проектът получава работните наименования «Каньон» и «Статус-6».

Системата е уникална в своя клас. Подводницата-носител доставя безпилотния апарат на хиляди километри от целта. При дължина на корпуса, торпедоподобият «Каньон» използва четири витла, които му позволяват да развива скорост до 185 км/ч. Апаратът използва малък ядрен двигател, който не е трудно да бъде открит от съвременните средства за следене. Но да се прехване при тази скорост е почти невъзможно.

Мощността на термоядрената бойна глава на «Каньон» е 100 мегатона. За морски цели, примерно авионосни съединения, това е много мощно оръжие – даже взривяването на разстояние около един и половина километра от целта е гарантирано, че ще доведе до нейното унищожаване Независимо, че болшинството съвременни кораби и подводници са добре защитени от торпеда, високата скорост и маневреност на руския безпилотен апарат ще остави много малко време за реагиране за вземане на съответните мерки.

Срещу наземни цели (за пример залива на Сан Франциско) «Каньон» притежава много по-голям разрушителен потенциал. Ако бойната глава се взриви някъде в залива на Златноя мост, то Сан Франциско ще бъде напълно унищожен. Само в Северна Калифорния ще загинат 1.3 милиона човека и ще засегне други около милион американци, тъй като радиоактивнитте частици може да достигнат до Монтана.

Видео: " target="_blank">
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  dds 13 мар 2018, 23:07
   
  1
   
  1

  Не сте наясно с мегатоните. Цар бомба е бил 58. Искали са, да го правят 100, но са пресметнали, че ще предизвика самоподдържаща се термоядрена реакция на трития в океанската вода, която би раздробила планетата. Тоест. не всеки кораб на километър и половина, а на 15000 километра ще загине, защото ще му изчезне жизнената среда (водата).

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker