MBDA обмисля вариант на ракетата Sea Venom за брегова ракетна отбрана

Pan.bg 13 мар 2018 | 15:36 views (1122) commentaries(0)
img Димитър СТАВРЕВ
сп. "Клуб КРИЛЕ"

MBDA стартира вътрешно проучване, за да оцени приложението на леката си противокорабна ракета със среден обсег Sea Venom/Anti-Navire Léger (ANL), като част от мрежова многослойно решение за крайбрежна защита. Съвместно финансирана от правителствата на Франция и Обединеното кралство, Sea Venom/ANL е 100-кг високоскоростна ракета, създаден от MBDA, за да отговори на съвместните изисквания на Royal Navy (RN) и френските ВМС за бъдеща противокорабна ракета, изстрелвана от хеликоптер. В Кралските ВМС на Великобритания Sea Venom е натоварена с изискването за бъдещо тежко управляемо оръжие за наземни цели за изстрелване от хеликоптери Wildcat HMA2, което ще замени способностите, доставяни по-рано от противоракетна ракета Sea Skua; а във френските ВМС ракетата ще бъде част от арсенала на бъдещия вертолет Hélicoptère Interarmées Léger (HIL - Joint Light Helicopter).

На снимката: MBDA оценява възможността за създаване на вариант на противокорабната ракета Sea Venom/ANL със сухопътен старт за нуждите на крайбрежната ракетна отбрана. снимка: MBDA
image

Sea Venom/ANL включва инфрачервена глава за самонасочване (с резервирани пространство и тегло за допълнителен полуактивен лазерен канал за насочване (SAL)), усъвършенствано инерционно навигационно насочване, високоскоростно двупосочно предаване на данни към оператора и 30 кг бойна част (осколъчно-фугасна и бронебойна). Насочването със SAL, ако е активирано, би позволило ангажирането на цели извън зоната на пряка видимост с външно лазерното осветяване. "Системата се основава на новаторска концепция "fly-above-the-loop": Използвайки усъвършенстван изкуствен интелект ракетата е в състояние да бъде управлявана напълно автономно в режим "fire and forget", като същевременно дава възможност на операторски интерфейс за действия като пренасочване по време на полет, корекция на целта и усъвършенствано безопасно прекратяване на мисията" заяви говорител на MBDA пред Jane’s. Задвижвана от бустер/продължително работещ двигател (заимствен от двигателя на ракетата Brimstone), Sea Venom/ANL има максимална далечина на полета от "над 20 км". "Sea Venom е проектирана преди всичко да бъде изстрелвана от въздушните платформи", заяви Кристоф Ледюк, изпълнителен директор на Naval Defence Systems в MBDA пред Jane’s.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker