BAE Systems представи проекта за фрегатите Type 31e за износ

Pan.bg 19 мар 2018 | 12:28 views (1197) commentaries(0)
img Димитър СТАВРЕВ
сп. "Клуб ОКЕАН"

Проектът за експортните фрeгати Type 31e направи своя международен дебют на Международната изложба и конференция за морска защита в Доха, проведена по-рано тази седмица, съвпадаща с издаването на предварителния въпросник за конкурсната фаза на програмата от страна на МО на Великобритания.

На графиката: За пръв път в историята британската компания BAE Systems стартира свой проект за фрегати Тип 31e (e за износ) извън Обединеното кралство. (графика BAE Systems)
image

BAE е със съвместна оферта за фрегатите Type 31e с корабостроителя от Ливърпул Cammell Laird. Дизайнът отчасти се основава на корветите тип Khareef доставени от BAE на Оман. Фрегатите понастоящем са проектирани за износ, а ключова част от програмата е "адаптивността и гъвкавостта на военния кораб, за да отговори на изискванията на клиента" заяви Кевин Джойс, директор в "Международно бизнес развитие на военноморските кораби" в BAE Systems. В допълнение към дизайна, BAE Systems работи върху бойната система за управление (CMS) на корабите, за да отговори на изискванията на потенциални международни клиенти. CMS ще дава подобрени функции чрез своята отворена, сигурна и гъвкава архитектура, гарантираща, че може да бъде надградена с разработването на нови технологии за борба със заплахите. По отношение на потенциалните експортни продажби, Джойс заяви, че компанията "вече има заявен интерес от два южноамерикански клиенти за Type 31e".

Друг представител на бизнеса подчерта нарастващия интерес към фрегата Type 31e, като заяви, че "BAE е имала посещения от много потенциални клиенти, които искат да научат повече за тази много способна програма за военни кораби" заяви Тони Греъм, директор на проекта Type 31e в Cammell Laird. Наскоро двете компании разработиха план за атакуване на международния пазар с техния проект, известен като Leander. Предложената фрегата ще се движи с максимална скорост от над 25 възла на далечина от най-малко 7500 мили.

Още през 2015 г. британското правителство обяви плановете си да изгради флот от най-малко 5 леки фрегати с общо предназначение в рамките на Стратегическия преглед за отбраната и сигурността (SDSR) и оттогава провежда работа за ранна концепция и други дейности по Type 31. Кралският флот в момента търси да замени 5 фрегати Type 23 с 5 чисто нови Type 31. Правителството на Обединеното кралство обаче има


"дългосрочен ангажимент да увеличи флота на Кралските ВМС, което би могло да доведе до увеличаване на тези единици през идните години" добави официален служител.

Фрегатите Type 31 и 8 нови фрегати за борба с подводници Type 26 са планирани да заменят флота на британските ВМС Type 23 до средата на 30-те години на 21 век. BAE вече има договор за изграждане на първите 3 фрегати Type 26. Сделката за останалите 5 кораба се очаква в началото на следващото десетилетие. Първият военен кораб Type 31e ще бъде доставен през 2023 г., като британското МО ще ограничи общата стойност на петте единици до 1,25 млрд. паунда (1,74 млрд. долара).

Фрегатата на Кралските ВМС Type 31 трябва да бъде оборудвана с радар Advanced Radar Target Indication Situational Awareness and Navigation (ARTISAN), противоракетна ракета Sea Ceptor и неидентифицирно засега оръдие. BAE смята, че е най-добре да използвате 57 мм оръдие Bofors.
"Това е нашият предпочитан избор" заяви Джойс и добави: "Но това зависи от това какво ще е изискването". От своя страна Rolls Royce ще доставя двигателя MT30 и набор от съоръжения, включващи кормилни уредби, рул, витла и системи за обслужване на мисии от консорциума BAE/Cammell Laird.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker