България и Франция засилват военноморското си сътрудничество

Pan.bg 19 мар 2018 | 13:44 views (3913) commentaries(0)
img Димитър СТАВРЕВ
сп. "Клуб ОКЕАН"На 15 март 2018 г. командващият на българските ВМС контраадмирал Митко Петев проведе среща с вицеадмирал Шарл-Анри дьо Ше, командир на френските Военноморски сили в Средиземноморската зона. След край на срещата двамата флотоводци направиха изявление пред медиите.

image
Вицеадмирал дьо Ше заяви: „За мен е чест да съм във Варна, в момента в който България е председател на Съвет на ЕС. Като отговорен за операциите на френските ВМС в Средиземно и Черно море имам желания да засиля отношенията със страните и техните ВМС от региона, особено тези на страните от НАТО и ЕС. Първата ми цел днес бе да се срещна с контраадмирал Петев. Аз лично смятам, че няма нищо по-ценно за международните взаимоотношения от личните срещи и контакти. Обсъдихме възможностите за взаимодействие и сътрудничество, като и за визити на добра воля на френски кораби в български пристанища. Много съм щастлив да съм в България и Варна“.

image
Контраадмирал Петев заяви от своя страна: „Посещението на вицеадмирал дьо Шен е част от двустранните контакти между България и Франция и техните ВМС. Френските ВМВС са особено активни, прилагайки общата политика на НАТО и ЕС. Нашите отношения надхвърлят двустранните отношения, те имат и международен и съюзнически характер в контекста на общата сигурност на НАТО и ЕС. По отношение на двустранното сътрудничество искам да подчертая помощна което българските ВМС получиха от френските ВМС за усвояването на вертолетите Panther, както и за усвояването и поддръжка на въоръжението и оборудването на фрегатите тип „Дръзки“ (Е71) и минния ловец тип „Цибър“ (Tripartite), които в голямата си част са френски. Годишно средно 3 френски кораба посещават България и ние имаме възможност да провеждане съвместни учения тип Passex, които са изключително полезни за екипажите на надводните кораби, на Специалните сили и на морската вертолетна авиация. Срещата ни днес бе посветена на набелязване на стъпки в тези направления. Предоставихме на френските ВМС нашата експертиза за Черно и Средиземно море“.

В отговор на въпрос на сп. „Клуб ОКЕАН“ за посещенията на френски кораби в България, контраадмирал Митко Петев заяви: „В националното военноморско учение с чуждестранно учение „Бриз 2018“ е заявено участие на френския голeмия снабдителен кораб Marne
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >
(A630) (бел. ред. тип Durance), с който ще бъдат отработени уникални процедури по поддръжка на военноморското съединение на море. През ноември в рамките на посещението на Постоянната военноморска група на НАТО в Средиземно море SNMG френска фрегата ще посети Варна. Тя ще проведе съвместно учение с фрегата „Дръзки“ в продължение на 10-15 дни в Черно море“.

В отговор на въпрос на сп. „Клуб ОКЕАН“ за участие на български кораби в учения на френските ВМС, контраадмирал Митко Петев заяви: „Поради високата ангажираност на български кораби в Източната част на Средиземно море, като и в Черно море, не са предвидени участие в учения на френските ВМС. За сметка на това по време на участието на българска фрегата в операцията на НАТО Sea Guardian в Средиземно море, ще бъдат проведени съвместни тренировки с участващите френски кораби“.

След края на срещата контраадмирал Митко Петев и вицеадмирал дьо Ше размениха плакети на щабовете си, а адмирал дьо Ше се разписа в книгата за почетни гости на Щаба на ВМС.

Navigate with the buttons down below to explore the gallery!


България и Франция засилват военноморското си сътрудничество

PREVIOUS PHOTO 5/5 NEXT PHOTO

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker