Обществено обсъждане за бъдещето на най-красивия български залив

Pan.bg 12 апр 2018 | 09:22 views (1003) commentaries(0)
img
Най-красивият български залив - Болата, може да бъде изваден от обхвата на защитените зони по Натура 2000. Общественото обсъждане започва в 10:30 часа във Варна. В момента Болата е част от резервата „Калиакра", предложението е районът около плажа да стане част от защитената местност „Степите".

pik.bg

Промените в статута на Болата бяха поискани от Община Каварна. В района на залива са местообитанията на тюлена монах, има и крайбрежни морски екосистеми. Под защитата на резервата „Калиакра“ обаче попадат също крайбрежната част на местност Болата, буните и пътя към плажа. Това е основният мотив за исканата промяна – зоната ще може да се развие туристически, тъй като на самия плаж край залива няма защитени видове, а включването ѝ в защитената местност „Степите“ ще я предпази от застрояване.

"Плажът Болата е единствен плаж за самото село, а ние де факто искаме само пясъчната ивица на плажа Болата, ние не искаме цялата местност", каза пред БНТ Георги Янев, който е кмет на село Българево.

Дори и при ограничения достъп през последните две години през лятото плажът беше пълен с туристи. Липсата на поддръжка обаче доведе до конфликти и замърсяване на залива.


loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker