ЕКСКЛУЗИВНО ФОТО-ОКО: ВИЖТЕ ОГНЯНОВСКАТА ФЛОТИЛИЯ!

Pan.bg 19 апр 2018 | 20:48 views (3772) commentaries(0)
img Българските морски новини

Към морето и Дунава - за напредък!

№ 249

Специално за Pan.bg от Доганово и Хенри Морган и Капитан Кайман

Нашите приятели Хенри Морган и Капитан Кайман продължават с представянето на корабите и лодките по реките и езерата във вътрешността на страната. Днес получихме от тях снимки от язовир Огняново, който се намира на около 45 километра от София, в близост до гр. Елин Пелин.

Язовирът е изграден от "Кремиковци" за нуждите на напояването в района. Той е леснодостъпен и до него се достига за около 50 минути от столицата с автомобил. През почивните дни се превръща в идеалното място за туризъм и отдих.

Местната флотилия е представена от няколко понтона и малки лодки (снимки 1, 2 и 5). Към тях можем да добавим десетина лодки с извънбордов двигател, спортни канута и каяци, които се появяват тук през уикендите (3, 4, 7 и 9).

Южният бряг на водоема е по-нисък и съответно подходящ за разполагането на каравани и провеждането на различни игри с цел тиймбилдинг. От тук любителите на спортния риболов обикновено спускат на вода и после прибират лодките си. За децата това е любимото място за пускане на хвърчила (снимка 6).

Северният бряг е значително по-висок. По него преминава пътят от гр. Елин Пелин през Лесново, Доганово и Огняново за Голема Раковица и родното село на писателя Елин Пелин - Байлово. От северната страна се намира и кулата на язовира (снимка 10), чиито пасарел за съжаление е частично разрушен.

В източната част на язовира, в близост до ловното стопанство се намира малък, но изключително красив и пленителен остров. Той е една от местните атракции и любимо място за снимки на младите хора. Островчето си няма име, но с присъщото си чувство за хумор и при липса на каквато и да е връзка (и логика) ловците го наричат на майтап Бора Бора. Така че, ако искате да заведете половинката си до Бора Бора съвсем не е необходимо да предприемате дълго и скъпоструващо пътешествие чак до Френска Полинезия.

Другата атракция е призрачният стар път до язовирната стена (снимка 11). Преди построяването на водоема той е свързвал две от селата в района. Сега новият път върви по язовирната стена ,
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >


а старият - под нея, но в един момент се спуска във водите на язовира и...изчезва (снимка 8)!

Благодарим на Хенри Морган и Капитан Кайман за снимките и очакваме следващото им включване!

Следете морските новини от България в Pan.bg!

Pan.bg - лидерът в българските морски новини!Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


ЕКСКЛУЗИВНО ФОТО-ОКО: ВИЖТЕ ОГНЯНОВСКАТА ФЛОТИЛИЯ!

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/11 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker