Поздравления и отличия за капитан I ранг от запаса Румен Тотев

Pan.bg 15 май 2018 | 08:24 views (647) commentaries(1)
img С впечатляващо тържество вчера капитан I ранг от запаса Румен Тотев отбеляза своя 75-ти рожден ден. Опитният морски офицер със завидни знания и умения по военна кибернетика получи множество поздравления и отличия. Председателят на СОСЗР генерал от резерва Златан Стойков го награди с мемориалния знак на съюза.(на снимката). Юбилярът получи почетна грамота от председателя на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите младши лейтенант от запаса Петър Велчев.

Запомнящи бяха думите на друг морски офицер капитан далечно плаване Атанас Илев – председател на Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ. Поздравителен адрес от почетния председател на клуб „Военни моряци“ адмирал от запаса Иван Добрев прочете контраадмирал от запаса Петър Странчевски. Склянка (корабна камбана) бе подаръкът от името на председателя на софийската секция на Асоциацията на възпитаниците на морското училище вицеадмирал от запаса Минко Кавалджиев. Към добрите думи и пожелания се присъедини председателят на Столичната организация на СОСЗР бригаден генерал от запаса Стефан Стефанов. Да поздравят старшия на семейството бяха дошли съпругата, децата, внуците и правнукът.

Източник:" Otbrana.com"; Снимка Димитър Бебенов


loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Ивътре......чене 15 май 2018, 12:31
   
  5
   
  0

  Винаги ми става гадно когато видя влечуго прилепнало към нормален военен професионалист за да свети с отразената му светлина и да се легитимира за нещо което не е и е не е било. От гьонсуратниците няма отървала се политическа сила - виреят навсякъде като вируси и са резистентни към антибиотиците.Чудя се кой нанесе повече вреда на БА - Тагарков,Шарлатанков или Коменданеца?Струва си да припомняме:
  Спирдон Спирдонов
  Под ръководството на генерал Златан Стойков бе извършена най-революционната промяна на Българската армия от Освобождението до днес – нейната пълна професионализация.
  Нацията ни има навика да забравя своите военноначалници и да се сеща за тях след десетки години. Ако не са участвали във война, историята не се интересува много от тях. Едва ли подобен подход е най-правилният! Нещо повече, в последно време повечето високопоставени български офицери, които с години са носили несравними отговорности, стават безинтересни за обществото веднага след президентския указ за тяхното освобождаване. Освен ако не се налага да свидетелстват по някое съдебно дело.
  Тези дни в резерва преминава генерал Златан Стойков. Историята ще запише, че това е единственият български офицер, който е бил и началник на Генералния щаб, и началник на отбраната. И може би толкова. Макар че под негово ръководство Българската армия измина доста интересен път. Той пое жезъла две години след приемането ни в НАТО, т.е. когато вече не гледаха на нас като на новобранци и трябваше да отговаряме на всички изисквания, като равноправен съюзник. Всяко отстъпване назад щеше да се приеме като слабохарактерност на висшето военно командване. Или като неумение да работи с политическото ръководство на Министерството на отбраната. Забележете – не само с един министър! На 1 юни 2006 г. генерал Стойков седна на горещия стол на военен №1 у нас. Там спокойствие няма. И така до началото на юли 2009 г.
  Но нека проследим фактите. Те не говорят за бездействие в годините назад, в каквото някои от нововъзникналите политици се стараят да ни убедят. През мандата на генерал Стойков организационните промени обхванаха 330 поделения и военновременни формирования, от които над 100 бяха разформировани. Реорганизирани бяха Генералният щаб, главните щабове на видовете въоръжени сили и командванията на стратегическата КИС и на МТО. Разформировани бяха петте командвания от състава на Сухопътните войски (Командване „Изток", Командване „Запад", Командване на силите за специални
  операции) и Военновъздушните сили (Командване на тактическата авиация и Командване на противовъздушната отбрана). След детайлен преглед и анализ на функциите на командната структура, бяха разграничени и оптимизирани отговорностите на стратегическото и оперативното нива на командване и управление.
  В резултат на тези промени, мирновременният числен щатен състав беше редуциран с 25%, което включва 10 хиляди длъжности за военнослужещи и над 1600 за граждански лица. Реално бяха освободени 9450 кадрови военнослужещи, от които по собствено желание - 5972. Списъчният състав на Въоръжените сили наброяваше 32 156 души, а на Българската армия - 29 379 души. Окомплектоването бе 90,5% спрямо щатния състав. Най-високо то бе по отношение на офицерите - 96%, а най-ниско на войници и матроси - 86%. Броят на жените военнослужещи в началото на мандата представляваше 8% , а в края - 12.1%.
  Когато генерал Стойков бе началник на Генералния щаб, се извърши най-революционната промяна в Българската армия от нейното създаване след Освобождението. Само незапознатият с проблемите, които възникват при една такава ситуация, би махнал пренебрежително с ръка. От 1 декември 2007 г. Българската армия стана напълно професионалнаБяха сдадени напълно над 100 войскови района и близо 25 обособени части от войскови райони (Българската армия се разполага в 320). Над 38 хиляди тона различни типове бойни припаси бяха освободени и дадени за утилизация. Както и близо 90 хил. единици въоръжение. Другите данни са за бойна, автомобилна и спомагателна техника - 9 300 броя; самолети и вертолети - 39; кораби - 14; различни видове имущества - 1 660 тона. В края на 2008 г. стартира програмата за утилизацията на излишните бойни припаси, с която бе преодолян един дълго отлаган и високорисков проблем. Утилизирани бяха 22 300 тона.......................
  Още по-интересен и не по-малко трудоемък бе вторият процес – модернизацията и превъоръжаването. Бяха приети на въоръжение 275 единици автомобилна и специална техника; 7 бронирани машини колесни БТР „Гардиан", 52 автомобила „Хамър"; 11 транспортни вертолети Кугар; 2 транспортни самолети Спартан; 2 фрегати и един минен ловец. Модернизирани бяха 31 броя БТР-60 ПБ. Възстановиха се и бяха въведени в експлоатация 16 МиГ-29 и три транспортни вертолета Ми-17. За осигуряване на контингентите, участващи в операции бяха закупени последно поколение термовизионни прибори, инженерна техника, комуникационно оборудване за сателитна връзка, сълзотворни и кинетични гранати и пушки за тяхното изстрелване. На въоръжение бяха приети нови камуфлирани униформени облекла (пустинен тип), обувки и снаряжение, отговарящи на най-високите съвременни изисквания. Контингентът ни в Афганистан бе оборудван изцяло с първата доставка по договора. Въведен беше в експлоатация фрагмент от Стратегическата комуникационна система на Българската армия по проект „Странджа-2. Разшири се системата за комуникации и проследяване на подвижни обекти „TETRA" и се доразви системата „КРОНОС" за обмен на класифицирана информация с НАТО........................Всеки може да сравни бройките на унищожената техника спрямо бройките на нововъведената.И как стана так,че през 2009г. от окомплектоване на 96% с офицери за има-няма по-малко от 10 години няма взводни и ротни командири,а има в изобилие пенсионери на заплата и във всяка втора канцелария на МО-2 чаша с вода и вътре...... чене.

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker