Безпилотните подводни апарати "Посейдон" ще постъпят на въоръжение в руския ВМФ до 2027 г. Това бе обявено в събота, 12 май, от източник във ВПК.

Pan.bg 16 май 2018 | 11:27 views (980) commentaries(0)
img Димитър СТАВРЕВ
сп. "Клуб ОКЕАН"

"Системата "Посейдон" бе включена в държавната оръжейна програма до 2027 г. и трябва да бъде въведена в бойния строй на флота преди края на програмата. В нейния състав влизат няколко скоростни дълбоководни торпеда с малогабаритна атомна енергетична установка. Техният носител ще бъде атомна подводница, изграждана в завод "Севмаш" допълни източникът.
Той не уточни какъв тип подводница ще бъде носител на безпилотните апарати, но подчерта, че "тя няма да е подводницата 5-о поколение "Хъски"".

Както отбелязва агенцията, в момента в Севмаш се изграждат поне 2 ядрени подводници със специално предназначение. Става въпрос за незавършената подводница проект 949A "Белгород", която през декември 2012 г. бе презаложена по специалния проект 09852, както и подводницата "Хабаровск", която бе заложена през юли 2014 г. и се строи, според непотвърдени съобщения, по проект 09851. Очаква се, че "Белгород" ще бъде носител на безпилотни и пилотирани дълбоководни изследователски апарати, а "Хабаровск" може да действа като носител, както на разнообразни дълбоководни апарати, така и на нови оръжейни системи.

https://icdn.lenta.ru/images/2018/05/12/11/20180512114838675/pic_5469e6707db35ca569c1c0b24f4a9e37.jpg

Както обясни на ТАСС командващия на руския ВМФ Владимир Корольов, подводни безпилотни апарати заедно с носителите им са включени в така наречената многоцелева океанска система. Според него, експертите вече са провели изпитания на основният елемент на дрона - атомната енергетична установка благодарение на която апарата е в състояние да се движи на дълбочина повече от един километър с висока скорост, оставайки незабелязан.

За създаването в Русия на нови видове оръжия, включително безпилотни подводни превозни средства с атомна енергоустановка, първо заяви президентът Владимир Путин в речта си пред Федералното събрание на 1 март. По-късно, на резултатите от откритото гласуване на уебсайта на Министерството на отбраната, устройството беше наречено "Посейдон".


loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker