Турция се закани на Гърция: Не си правете „погрешни изчисления" за Егейско море

Pan.bg 21 май 2018 | 00:29 views (893) commentaries(0)
img
pik.bg


Началникът на Генералния щаб на турската армия генерал Хулуси Акар непряко призова Гърция да не си прави „погрешни изчисления" на фона на засилването на напрежението между двете съседни страни в Егейско море, пише вестник Hurriyet, цитирани от "Фокус".

„Можем да провеждаме операции в Африн. Можем да провеждаме операции в източната и югоизточната част на Турция. Ако е необходимо, ние ще изпълним всяко задължение, което може да ни бъде възложено в Средиземноморието и в Егейско море - без колебание. Никой не трябва да си прави погрешни изчисления по този въпрос", увери Акар.

Турският генерал направи коментарите по време на посещение на боен кораб, задействан във военните учения „Бяла буря“ в Средиземно море. Акар бе придружен от командващите силите на сухопътните, военноморските и военновъздушните части.

Началникът на Генералния щаб на турската армия не спомена директно Гърцуя, но забележките му очевидно се отнасят тъкмо към нея, с оглед на изостреното напрежение между двете страни, партньори в НАТО, които оспортват суверенитета на редица острови в Егейско море.

Наскоро Акар проведе лична среща с гръцкия си колега Евангелос Апостолакис в седалището на НАТО в рамките на среща на представители на Алианса.

„От съществено значение са добросъседските отношения, приятелството и зачитането на правата на човека и международното право. Ние изразяваме вижданията си по този въпрос на подходящи платформи. Но ние винаги сме казвали, че сме готови да използваме всички предвидени от закона методи, ако диалогът и сътрудничеството не работят", подчерта Акар.

Генералът на Анкара също така увери, че Турция „следи отблизо развитието в Черно море" и е в постоянни разговори за сигурността и стабилността в региона.

„Нашата борба срещу тероризма продължава с решителност през 365 дни от годината със същата интензивност и темпо. Нашите усилия ще приключат след неутрализирането на последния терорист", заяви Акар с оглед на текущите операции в района на Идлиб и Африн в Сирия.


loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker