Декларация срещу нелегалния риболов подписаха почти всички страни от Черноморския регион

Pan.bg 07 юни 2018 | 17:44 views (578) commentaries(0)
img
dnevnik.bg


С обща декларация срещу нелегалния, недеклариран и нерегламентиран риболов завърши двудневен форум за риболова и аквакултурите в Черно море. Две от общо шестте държави с излаз към Черно море – Русия и Украйна, не са подписали документа, стана известно от изказване на министъра на земеделието Румен Порожанов, цитиран от БТА.

Освен него участие в събитието на високо равнище взеха комисарят за околната среда, морското дело и рибарството Кармену Велла, генералният секретар на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество Майкъл Христидис, министри и заместник-министри на земеделието от страните в Черноморския регион, както и на страни извън ЕС.

"Знаете, че има политически разногласия между тези две страни и поради това първо руската, а впоследствие и украинската делегация обявиха, че нямат готовност за подписването", коментира министърът. Според Кармену Велла фактът, че две държави не са подписали документа, не е проблем, защото те са съгласни с по-голямата част от него, така че сътрудничеството ще продължи, "защото всички преследваме едни и същи цели".

По думите на комисар Вела "всеки четири от пет риби, или всеки 4 хиляди от 5 хиляди тона са незаконен улов". Комисар Вела каза още, че всички представители от региона в своите изказвания са изразили желание за силна ангажираност за решаване на проблемите с опазване на морските биологични ресурси в Черно море.

"След срещата ни в Букурещ и днешната декларация напредъкът по общото управление на ресурсите и екосистемите в Черно море, засилването на научните изследвания и събирането на данни как те да се управляват по най-добрия начин е вече в пълен ход, коментира министърът.

По думите му акценти в днешната среща са били проектът bleaksea4fish, откритият първи в Източна Европа регионален офис на Генералната комисия по рибарство за Средиземно и Черно море, справянето с незаконния риболов в Черно море и съвместните усилия на всички държави в региона за устойчивото управление на рибните запаси по научно обоснован и екологичен начин.

Рибарските общности са изключително важни за региона, посочи Румен Порожанов. Той уточни, че над 62 хиляди души в региона са пряко или косвено свързани с процеса на риболова, преработката, аквакултурите и фермерите, които са близо 8700, и това го прави изключително социално значим.


loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker