Руските военни кораби ще могат да акостират в Мадагаскар

Pan.bg 11 юни 2018 | 08:20 views (947) commentaries(0)
img Руските военни кораби могат да влязат и в пристанищата на Мадагаскар в рамките на споразумение за военно сътрудничество между правителствата на двете страни. Съответният документ беше публикуван на официалния интернет портал за правна информация.
Островът играе важна роля в Южното полукълбо в Индийския океан, тъй като през него преминават морските пътища от Индийския субконтинент и Червено море към Южния Атлантически океан.
Проектът на споразумението предвижда официални посещения на военни делегации на различни нива, сътрудничество в обучението на военнослужещите, възможност за използване на пристанищата от страна на руските Военноморски сили, както и на въздухоплавателни средства на Русия.
Мадагаскар е островна страна, без сухопътни граници, разположена в Индийския океан в близост до бреговете на Източна Африка. С площ от 587 040 км² Мадагаскар е четвъртият по големина остров в света с население от около 25 млн. души.
Що се отнася до армията, тя е сравнително малка – с около 13 500 войници и офицери. Състои се от два пехотни полка, десет военно-териториални полка и батальони с променлив състав, които служат за поддръжка на артилерийските сили, три инженерни батальона и един логистичен батальон.
Противовъздушната отбрана се състои от една формация (бригада), която е въоръжена с артилерийски оръжия. Те обаче са много остарели и от различен произход. От съветската техника присъстват гаубица Д-30 и бронирани разузнавателни автомобили БРДМ-2, както и голям брой минохвъргачки и други.
Освен това подобно споразумение за военно сътрудничество от страна на Русия беше подписано и с правителството на Република Бурунди, разположена в Източна Африка. Страната е с площ от 27 830 км² и 12 млн. души население, от които 90% християни.
Въоръжените ѝ сили се състоят от 30 хил. войници и офицери, разделени на два механизирани батальона, седем пехотни батальона + няколко независими формации, един артилерийско-ракетен дивизион и инженерен батальон. В резерв има още 10 леки пехотни батальона. Що се отнася до бронираната техника, то основните им машини са БДРМ-2, БТР-40 и БТР-80. Артилерията на практика се състои от съветски оръжия – гаубица Д-30 и РСЗО "Град", както и ПВО единици, които са представени предимно от ЗСУ-23 и неопределено количество ПЗРК "Стрела-2М".
Що се отнася до авиацията, страната разполага с два оперативни "летящи танка" Ми-24 и два военнотранспортни Ми-8 с изтекъл експлоатационен срок.
Източник:''Svodka.start.bg''; https://bg.rbth.com/


loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker