Saab и Damen представиха модулната подводница A26 за Холандия

Pan.bg 13 юни 2018 | 14:03 views (665) commentaries(0)
img
Компаниите Saab и Damen предложиха на холандския военно-морски флот гама от модели на дизел-електрически подводници от проект A26 с въздушно-независима енергийна установка.
Подводницата е разработена по модулен принцип, концепцията включва най-малко три вида подводници, съобщава Poder Naval.
Според представители на Saab и Damen, работещи съвместно с холандски инженери, модулният подход ще позволи да се интегрират в подводницата системите, които се намират в експлоатация от холандските ВМС.
Създателите на подводницата A26 предлагат три варианта: 50-метров малък ( "пелагичен") за крайбрежните води на Балтийско и Северно море, 65-метров океански на и 80-метров океански "разширено действие" за експлоатация в Северния Атлантик. Вторият вариант се разработва за шведските ВМС.
Всички подводници могат да носят крилати ракети и автономни подводни апарати, както и части от военни водолази.
През 2014 г. шведското Министерство на отбраната подписа споразумение със Saab за доставка на две дизел-електрически подводници A26 на стойност 1,3 млрд. US$. Тяхното производство се очаква до 2022 година.
А26 е проект на неядрена подводница с водоизместване 1900 тона. Основното й предназначение е изпълнение на операции в крайбрежните води. Дължината на "шведската" версия на подводницата е 65 m, широчината - 6,4 m.
На А26 ще бъдат инсталирани четири торпедни апарата с калибър 530 mm и един универсален отсек за допълнително въоръжение.
Екипажът на подводницата ще бъде от 17 до 26 души, автономността на плаването е няколко седмици. Подводницата ще бъде дизелов-стерлинг-електрическа (използвайки въздушно-независим двигател на Стърлинг).
Предполага се, че A26 може да достига скорости до 20 възела и до 5 възела само със двигатели на Стърлинг. В този случай тя ще може да изпълнява бойни мисии без изплуване, за зареждане на батериите до 20 дни.

М. ГЕНОВ
Източник: Poder Naval
Снимка: © Shephard Media


loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker