Сдружение "Черноморски изгрев": Върховният административен съд отмени заповед на ИАРА за квотите за улов на калкан от 2016 г.

Pan.bg 18 юни 2018 | 10:41 views (411) commentaries(0)
img Текст - Сдружение "Черноморски изгрев"

www.bssfishing.com

С решение на ВАС от 07.06.2018 г. е отменена Заповед № РД-985/25.01.2016 г. на ИАРА, с която несправедливо и незаконно бяха отнети количества от квотата на Сдружение „Черноморски изгрев“ за улов на калкан за 2016 г. Тогава администрацията проведе ясна процедура за преброяване на историческите улови и определи 79 на сто от количествата, определени за браншовите организации, да бъдат разпределени сред членовете на Сдружение „Черноморски изгрев“. Независимо от това, впоследствие агенцията издаде заповед за разпределение, намалявайки тези количества, за което не бе представено никакво обяснение и не бе посочен нито един мотив.

Сдружението възрази многократно пред администрацията за непрозрачната й работа при издаването на заповедта, но тези действия не доведоха до резултат. Това наложи да бъдат предприети съдебни действия по обжалване на въпросната заповед. След 2 години съдебни процедури спорът бе решен окончателно.

Заповедта е призната за незаконна от Върховния административен съд, тъй като е издадена в противоречие с националния закон и принципите на правото на Европейския съюз, без да има основания за намаляването на количествата за членовете на Сдружение „Черноморски изгрев“.

Сдружение „Черноморски изгрев“ очаква администрацията в лицето на ИАРА и МЗХ да предприемат адекватни мерки за установяване на трайни правила за разпределение на риболовните възможности, които са в съответствие с установените практики и правила, и осигуряват нужната предвидимост за рибарите.


loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker