НОВА КНИГА ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ФАРОВЕ

Pan.bg 22 юни 2018 | 17:26 views (2309) commentaries(0)
img
В. Димитров, сп. „Клуб ОКЕАН“, снимки на автора

На 20 юни в Дома на моряка във Варна бе представена книгата „Фаровете и другите средства за навигационно осигуряване по българско черноморско крайбрежие (1878 – 1918 г.)“ Нейни автори са журналистът капитан ІІ ранг (о.з.) д-р Атанас Панайотов и д-р Мариана Кръстева – Директор на Военноморския музей.
Създаденото по идея и спонсорирано от Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ (ДППИ) издание от 240 страници е пълноцветно, голямоформатно, луксозно и двуезично (и английски език). Основано на 35 източника, илюстрирано с повече от 400 снимки, карти и чертежи, то разказва за създаването, характеристиките и живота на 60 фара и други брегови средства за навигационно осигуряване от Освобождението до днес.
За създаването на книгата говориха Ангел Забуртов – директор на ДППИ, и авторите - Мариана Кръстева и Атанас Панайотов. Представянето неусетно премина в интересна дискусия, породена от съдържанието на книгата и значението на фаровете. Намалява ли то в ерата на съвременните технологии, или паралелно с историко-романтичната си същност и днес подпомага корабоплаването и се явява важна част от сигурността на критичната крайбрежна инфраструктура? Обстойни изказвания направиха командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев и капитан Пейчо Манолов – ветеран в областта на бреговото и крайбрежно осигуряване на корабоплаването. Стана ясно, че фаровете и аналогичните им съоръжения са предмет на двустранна отговорност и активно ползотворно взаимодействие между Хидрографската служба на ВМС и ДППИ.


РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >
Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


НОВА КНИГА ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ФАРОВЕ

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/8 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker