Първият китайски самолетоносач завърши изпитанията в открито море

Pan.bg 22 юни 2018 | 17:33 views (688) commentaries(0)
img Livejournal.com
Сп. „Клуб КРИЛЕ“, Н.Димов

Самолетоносачът по проект Type 001A, първият кораб от този тип, който е проектиран и построен в Китай, успешно е преминал изпитания в открито море, съобщава People's Daily Online. Екипите от специалисти са проверили работата на двигателната установка, устойчивостта на кораба, бордното оборудване и системите за комуникации.

Проектирането на самолетоносача (с работно име «Шаньдун») започва от пролетта на 2013 г.,като вероятно китайските специалисти са взели за основа съветския проект за тежък авионосещ крайцер 1143.6 «Кречет». Най-вероятно документацията е получена от Украйна през 1990-те години заедно с недостроения авионосещ крайцер «Варяг» (сега вече на въоръжение под името «Ляонина»).

Строителството на «Шаньдун» започва от 2015 г. Той е с по-висока и дълга надстройка и по-съвременно оборудване в сравнение с «Ляонин».

Китай строи и втори самолетоносач по проекта Type 002A, който е проектиран изцяло от самото начало от китайски специалисти. За разлика от «Ляонина» и «Шаньдуна», третият самолетоносач вероятно ще е с атомна енергетическа установка и електромагнитн катапулт.


loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker