ОТ МЯСТОТО НА СЪБИТИЕТО: 60 ГОДИНИ ПЪРВИ ДИВИЗИОН ПРОТИВОЛОДЪЧНИ КОРАБИ (СНИМКИ)

Pan.bg 07 юли 2018 | 09:25 views (3919) commentaries(1)
img
В. Димитров, сп. „Клуб ОКЕАН“, снимки на автора

На 6 юли с тържествено вдигане на военноморските флагове, гюйсовете, стеновите флагове и флаговете за разцветяване на фрегата „Смели“ и корветите „Бодри“ и „Решителни“ започна честването на 60-ата годишнина (10 юли 1958 г.) от създаването на Първи дивизион патрулни (тогава противолодъчни) кораби. Строят на дивизиона бе приет от заместник-началника на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов. На ритуала присъстваха 9 адмирали от строя и запаса, 14 командири на формированието, военни моряци, служили в него. Първи пред строя говори командирът на дивизиона капитан I ранг Петко Якимов.
По случай годишнината и за постигнати отлични резултати и висок професионализъм при изпълнение на служебните задължения офицери, старшини и матроси бяха наградени от министъра на отбраната, началника на отбраната, командира на ВМС, командира на Флотилия бойни и спомагателни кораби и командира на дивизиона.
Приветствия понесоха вицеадмирал Емил Ефтимов, командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев и председателят на Клуб „Първи дивизион патрулни кораби“ капитан ІІ ранг о.з. Спартак Джуров. На формированието той подари икона на „Свети Никола“, а на няколко военнослужещи – парични награди. Общият елемент на всички речи бе надеждата, че в рамките на проектите за модернизация на Българската армия имено на този пирс ще застават нови и модерни кораби, от каквито марината отдавна се нуждае и заслужава.
На ветераните капитан I ранг Петко Якимов връчи паметни подаръци, сред които брошура, посветена на годишнината. На 24 страници тя съдържа информация за събитията в дивизиона и на корабите, илюстрирани от 80 снимки, като и снимки на 22-мата командири на формированието от създаването му до днес.
След традиционната снимка при паметника на дивизиона празникът продължи със среща на поколенията в „бреговата каюткомпания“. Поколенията се разделиха по специалности, кораби и приятелства, за да възкресят спомени от обща достойна служба и забележителни събития. Юбилейната торта бе разсечена с парадна сабя от командира на дивизиона и тримата командири на кораби.
……………………………………………………..

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >


През 1958 г. в първоначалния състав на дивизиона влизат двата стражеви кораба „Дръзки” и „Смели” (пр. 50). През годините е приет още един стражеви кораб от същия проект – „Бодри”, два големи преследвача (пр. 122.Б) – 17 и 18, три противолодъчни кораба (пр. 204) – „Храбри”, „Строги” и „Безстрашни”, и още два (пр. 1241.2) – „Бодри” и „Решителни”, както и стражеви кораб (пр. 1159) – „Смели”. В периода юли-септември 1975 г. в дивизиона са шест кораба от три проекта.
Първи командир на дивизиона е кап. І р. Иван Добрев. От всички досега 22 командири най-много на длъжността – четири години, са били: кап. ІІІ р. Чавдар Манолчев, кап. ІІ р. Киро Киров, кап. ІІ р. Димо Денев, кап. І р. Христо Контров, кап. ІІІ р. Спартак Джуров, кап. ІІІ р. Константин Попов и кап. І р. Румен Николов (званията са към времето в дивизиона).
В символ на героизъм в мирно време се превръща саможертвата на ст. І ст. Димитър Ат. Димитров, с цената на живота си спасил от гибел на 4 март 1965 г. екипажа и големия преследвач, на който служи. За първи път стражевите кораби „Дръзки” и „Смели” излизат в Средиземно море през 1966 г. В обединени ескадри с руски кораби те плават общо 10 пъти – 8 пъти в Средиземно море (1980-1987 г.) и 2 пъти в Черно море (1988-1989 г.). Кораби от дивизиона участват във всички крупни национални и международни учения – „Родопи 67”, „Плиска 68”, „Преслав 71”, „Щит 82”, „Съюз 86”, както и в ученията в новия период от типа „Бриз” и „Кооператив Партнър”.
През 90-те години на миналия век дивизионът е първопроходец на всички промени, настъпващи във ВМС – учение с кораб на НАТО в Черно море, корабна визита в страна от алианса, учения в Средиземно море, професионализация на екипажите на надводните кораби и т.н. В новото хилядолетие фрегата „Смели” участва в първата активация на БЛЕКСИФОР и за първи път в операцията на НАТО „Актив Индевър” в Средиземно море. Географията на плаванията на кораби от дивизиона за цялата му история обхваща Одеса на север, Поти на изток, Латакия на юг и Тулон на запад. Те са участвали в двустранни и многонационални учения и мисии с кораби от всички черноморски държави, както и от Гърция, Турция, Италия, Франция и VІ флот на САЩ, а също така в по-кратки учения с голяма част от чуждите кораби, посещаващи Варна.
В дивизиона са служили един министър на отбраната, един началник на отбраната, един заместник-началник на отбраната, петима командващи на ВМС, двама началници на Морското училище, двама военни аташета, командири на Военноморска база Варна, зам.-министри, един президентски съветник. По-важно е, че за шест десетилетия в дивизиона са възмъжавали, добивали качества и реализирали дълга си пред родината хиляди български младежи, а днешният труден делник на офицерите, старшините и матросите е достоен за годишнината.
Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


ОТ МЯСТОТО НА СЪБИТИЕТО: 60 ГОДИНИ ПЪРВИ ДИВИЗИОН ПРОТИВОЛОДЪЧНИ КОРАБИ (СНИМКИ)

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/11 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Сиси 12 юли 2018, 17:46
   
  3
   
  0

  Смешници

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker