Древните римляни са ловили китове

Pan.bg 11 юли 2018 | 15:16 views (417) commentaries(0)
img fakti.bg


Древни кости около Гибралтарския залив показват, че римляните вероятно са имали добре развита китоловна индустрия, съобщи „Гардиън“.

Открити са кости на сиви и бискайски китове. Останките в от периода около 1 век след новата ера.

Костите са от китове от мигриращи видове , които не се намират в европейски води. Според експерти по време на Римската империя китове често са се срещали на входа към Средиземно море, като римляните са ги ловували.

В миналото бискайските китове са били разпространени в северната част от Атлантическия океан, включително и северното крайбрежие на Испания и Северозападна Африка. Сивите китове са изчезнали от Средиземно море през 18 в., като в момента се намират само в Тихия океан.

До последните открития не беше ясно, дали китовете са обитавали Средиземно море. Сега учени са стигнали до заключение, че римляните са ловили китове в региона. Изследвани са били 10 кости, събрани от 5 места – 4 от Гибралтарския проток и едно от крайбрежието на Северозападна Испания.

Според учените сиви и бискайски китове често са се намирали във водите около протока по време на Римската империя. Теорията е подкрепена от исторически извори на Плиний Стари.


loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker