National Interest: Защо САЩ трябва да се страхуват от „Статус-6”

Pan.bg 10 авг 2018 | 08:32 views (1051) commentaries(0)
img Източник:''Svodka.start.bg''; https://www.blitz.bg/

Американското интернет-издание The National Interest публикува статия под заглавие „The Real Reason You Should Fear Russia's Status-6 Torpedo” (Действителната причина защо трябва да се боим от руското торпедо „Статус-6”). Коментаторът на изданието Стив Уейнц счита, че Русия успяла да възкреси съветския „призрак”.
От момента, когато руския „Статус-6” получи известност по време на заседание на руското Министерство на отбраната, изминаха почти 3 години.От тогава тази руска система стана една от най-обсъжданите бойни системи в САЩ, където експертите я считат за най-страшното оръжие на РФ.
В началото на 50-те години в Съветския съюз е разработвано огромно атомно торпедо Т-15. Според проекта, на подводницата от проект 627 „Кит” трябвало да се инсталира тръба с дължина една пета от дължината на подводницата (107,4 м) като в нея се помести стратегическото оръжие.
За проекта си спомнили след години, когато била създадена водородната бомба, но пак го отхвърлили.
Възраждането на огромното торпедо с диаметър 1,6 м станало възможно след създаването на „реактивни мини-двигатели”. Военни експерти на САЩ считат, че Русия успяла да създаде малки автономни реактори, способни да работят на морското дъно, при това тяхната конструкция е сходна с обикновените водо-водни установки. Такъв двигател може да се приспособи към гигантското суперторпедо, възкресявайки по този начин руския проект.
Пентагонът е уверен, че Русия е наследила подводното наследство на СССР и затова „Статус-6” е абсолютно реален. Торпедото като огромна крилата ракета може да стартира някъде в средата на океана и то цели седмици бавно, но целеустремено ще си пробива път към вражеския обект, а след това внезапно ще извърши атака.
Отчитайки навиците на американската противоподводна отбрана, Стив Уейнц отбелязва, че ВМС на САЩ няма да може да отрази удара. По такъв начин 100-мегатонното торпедо ще стане за Вашингтон малка игла в огромна купа сено.


loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker