Необичайно явление бе забелязано в Антарктида

Pan.bg 09 сеп 2018 | 12:53 views (1640) commentaries(0)
img
blitz.bg


Леден блок, сравним по размер с половината от остров Ямайка, се обърна на 90 градуса

Учени са заснели движението на огромен айсберг А-68, който се отдели от ледника Ларсен край бреговете на Антарктическия полуостров през миналата година.

Леден блок, сравним по размер с половината от остров Ямайка, се обърна обратно на часовниковата стрелка на 90 градуса през юли и август, според изданието Gizmodo.

Изследователите все още не могат да обяснят какво е причинило такъв сравнително бърз ход.

Зона А-68, който се е образувал през юли 2017 г., е 5,8 хиляди квадратни километра, а теглото - около един трилион тона. След като се отдели от ледник Ларсен С, айсбергът многократно се заклещваше в морското дъно и е бил малко подвижен.

Въпреки това, през юли тази година (по това време е зима в южното полукълбо), сателитни данни показват, че ледената грамада е увеличила своята мобилност. През последните две седмици айсбергът се е обърнал на 10 градуса, а преди две седмици - на 30 градуса.

Според експерти, причината за изместването, е трудно да се установи, поради факта, че няма данни за топографията на морското дъно в тази област. Изследванията се извършват трудно, тъй като на повърхността на океана в региона е покрита с лед, което възпрепятства преминаването на кораби.

Учените вярват, че А-68, загубил контакт с дъното е попаднал в силно океанско течение.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker