ПРИМОРСКО ОТБЕЛЯЗВА 110 ГОДИНИ НЕЗАВИСИМА БЪЛГАРИЯ!

Pan.bg 20 сеп 2018 | 14:15 views (335) commentaries(0)
img Текст Община Приморско

„…прогласявам съединената на 6 септемврий 1885 година България за независимо Българско Царство… . Да живее свободна и независима България! Да живее Българският Народ!…“.

С това завършва Манифестът на княз Фердинанд I, с който на 22 септември /стар стил/ 1908 г. в църквата „Св. Четиридесет мъченици“ в старопрестолния град Търново е провъзгласена Независимостта на България.

Днес, 110 години по-късно, Приморско ще отбележи тържествено паметния за родината държавнически акт. Община Приморско е насочила изцяло инициативите си към децата, за да ги запознае с историята на България. Учениците от СУ “Никола Й. Вапцаров“, ще пишат есе на теми свързани с независимостта на България. Първата тема е „Независима България- някога и днес“, а втората „Независимостта на България- изборът да бъдеш свободен. Есетата ще бъдат оценени от комисия съставена от учители по Български език и литература, и история, като най добрите ще бъдат класирани на първо, второ и трето място.

Младите писатели ще бъдат наградени от Община Приморско.

От 10:30ч. на 22.09 в Историческият музей в Приморско, ще бъде направена презентация от ученици, на тема „Независима България и пътят към независимостта“.

Възпитаниците на училището в град Приморско ще потопят изцяло аудиторията в историческите факти, чрез подготвена викторина, както и пресъздаването на исторически личности от времето на Освобождението и обявяването на независимостта.

Запознаването на най-малките жители и гости с историята на България, ще стане, чрез изкуството. За тях ще има изнесена работилница пред сградата на Историческият музей.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker