Чудовище от океана бе уловено за пръв път с камера (ВИДЕО)

Pan.bg 12 окт 2018 | 12:10 views (1170) commentaries(0)
img
blitz.bg


Змиорката пеликан е едно от най-странните същества на Земята

Змиорската пеликан живее на дълбочина от 500 до 3 000 метра. Неотдавна учените не само са заснели това хищно чудовище на видео, но са успели да разберат защо е толкова странно.

Euripharynx pelecanoides, известен също като змиорка-пеликан, известен също като Голяма уста, е единственият представител по рода си. Неговата отличителна черта е непропорционално огромна глава с още по-непропорционално огромна уста: веднъж видян, Голямата уста, като първата любов, се помни за цял живот.

Тази абсолютно ужасна риба е много трудна за улов и най-малко е заснемана на видео - тя живее на много големи дълбочини.

Но наскоро екип от морски биолози успя да снима такава змиорка със специална дълбочинна камера. Рибата бе заснета в Атлантическия океан, близо до Азорските острови, на 1500 км от португалското крайбрежие.

Заснемането на тези океански чудовища позволило на учените да разберат защо тези риби имат такава огромна уста и как те ловуват с нея.

Изследователите приемат, че страховитите Големи усти ловуват по-скоро пасивно, оформяйки пликче от устата си и чакайки, докато някоя неразумна риба доплува там като капан. Според друга версия тези риби просто използват подводни течения, с които внасят храна в устата си.

Но новото видео показа, че змиорките-пеликани са много по-активни. Те преследват плячката си и след като са я изпреварили, много бързо издуват главата си, за да погълнат жертвата.

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker