Вицеадмирал Джонстън: Военноморските сили на НАТО сериозно се подготвят срещу заплаха по море(допълнително)

Pan.bg 19 окт 2018 | 09:02 views (361) commentaries(0)
img
Източник:''Armymedia.bg''; БНР

Вицеадмирал Клайв Джонстън, командващ Съюзното морско командване на НАТО – МАРКОМ, заяви след срещата си с българския президент Румен Радев във Великобритания, че Алиансът винаги е загрижен, когато става дума за тероризъм и че военноморските сили сериозно се подготвят срещу заплаха по море. В този аспект българският кораб, който ще вземе участие в предстоящото през ноември голямо военно учение Sea Guardian, ще изпълнява точно такива задания.

Радев, който посети Съюзното морско командване на НАТО, остана изключително доволен от срещата и оценката за България, която обобщи по следния начин:

"Това, което обсъждахме и по време на брифинга е, че в днешно време, в този динамичен и все по-несигурен свят, сигурността се гарантира с изграждане на способности. Това е и нашата основна задача като съюзници".

Напоследък усилено се говори за пренасяне на терористичната заплаха и срещу морски цели – било то круизни кораби или контейнеровози.

На въпрос на "Хоризонт" доколко НАТО е подготвено да се справи с подобни заплахи, вицеадмирал Клайв Джонстън отговори:

"Когато става дума за терористи, ние ясно си даваме сметка, че тероризмът може да се случи навсякъде. Ето защо създадохме нова операция Sea Guardian, в която България ще бъде част през ноември."

Двамата дадоха висока оценка на българския принос в рамките на НАТО, на активното участие в ученията и най-вече като гарант на сигурността не само в Черно, но и в Средиземно море.

„Обсъдихме хода на операцията „Sea Guardian“ в Средиземно море, чиято основна цел е гарантиране на свободата на мореплаването, противодействие на тероризма, изграждане на ситуационна осведоменост. Много важна беше оценката, която се дава на България за активното ежегодно участие в тази операция с един кораб, както и участието на България в постоянните военноморски групи“, каза Радев.

Президентът изтъкна още, че е много доволен от провежданото от България учение „Бриз“, което става все по-популярно в НАТО. Той благодари за възможността български офицери да идват в Лондон и да трупат ценен опит в съюзното морско командване на НАТО.

Вицеадмирал Джонстън не коментира инцидента в Крим, тъй като още няма яснота дали това е терористичен акт, но подчерта, че една от функциите на НАТО е именно обмен на информация и противодействие на терористичната заплаха.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker