Завърши ремонта на френския самолетоносач Charles de Gaulle (ГАЛЕРИЯ)

Pan.bg 08 ное 2018 | 12:19 views (2200) commentaries(2)
img
Димитър СТАВРЕВ
сп. "Клуб ОКЕАН"Единственият главен изпълнител за цялото възстановяване и среден живот на самолетоносача Charles de Gaulle, Naval Group е предал кораба на френские ВМС. Сега корабът ще започне да получава своите системи, преди да се върне към своя оперативен цикъл.

Единствен главен изпълнител за целия проект
Проектиран и построен от Naval Group и въведен в експлоатация през 2001 г., самолетоносача Charles de Gaulle след модернизацията си навлезе в технологичната ера на 21-ви век. Този ремонт в средата на жизнения цикъл включваше безпрецедентни ремонти и обем на работа, които дадоха на проекта степен на сложност, която не беше видяна досега. Това истинско индустриално предизвикателство изисква изключителна организация, за да се постигне координация в реално време на целия проект, което и бе основната дейност на Naval Group.

"Горди сме, че завършихме този изключителен проект за френските ВМС в рамките на планираните срокове. Бих искал да благодаря на нашите клиенти, DGA и SSF (Service du Soutien de la Flotte), които ни повериха отговорността на главния изпълнител. Този успех е плод на колективното усилие, постигнато чрез ангажимента на екипажа на самолетоносача, екипите на Naval Group, и от големите производители на оригинално оборудване от отбранителния сектор като Technicatome, Thales и Safran, компании и малки и средни предприятия от местната и регионалната индустриална общност" подчертава Натали Смирнов, старши вицепрезидент "Услуги" в Naval Group.

Подробен ремонт
Задълбоченото обновяване на самолетоносача Charles de Gaulle бе извършено, за да се осигури нивото на експлоатационните показатели на кораба за следващите 25 години и да се гарантира, че той поддължава да служи пълноценно в интерес на нуждите на Франция. Този ремонт се фокусира върху три основни предизвикателства.
Първо, модернизирането на бойната система, по-специално чрез модернизирането на тактическата система, мозъка, който управлява сензорите и оръжията; инсталирането на нови цифрови мрежи; пълната подмяна на контролната зала; обновяването на телекомуникационните системи; подмяна на обзорните радарите за търсене на цели във въздух и за навигация.
Второ, модернизацията на авиационните инсталации обхваща всички необходими промени, за да се премине към експлоатация на самолетно крило съставено изцяло от изтребители Rafale - модифициране и обновяване на авиационните пространства, обновяване или подмяна на системи за кацане на палубите.
Третото предизвикателство бе ремонта на платформата, наред с други неща; модернизацията на системата за управление на
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >


кораба; обновяването на системата за автоматично стабилизиране и управление на кормилната уредба; подмяната на две модула от охладителната система на кораба; но също и замяната на симулатора за управление и на един камбуз.

Поддръжка през целия живот
В допълнение към този ремонт, модернизацията в средата на жижнения цикъл на самолетоносача Charles de Gaulle включваше и част от поддръжката през жижнения цикъл. Този аспект на проекта се отнася основно до поддръжката на големи инсталации: проверка на двата ядрени реактора и подмяна на техните горивни елементи; поддръжка на електроцентралата; поддръжка на задвижващата система; инспекция на катапулти; валолинии и стабилизиторите, както и боядисване на подводния корпус и на надводната част на корпуса.

Ключови фигури
18 месеца работа (за сравнение: 4 години за американски самолетоносач)
Над 200 000 изпълнени задачи, от които 50% от екипажа
Над 4 милиона човекочаса работа
Общо 2100 души работиха всеки ден: 1100 члена на екипажа, 1000 служители на Naval Group и 160 на негови подизпълнители
Извършени са 2000 теста
5 години подготовката
Бюджет от 1,3 милиарда евро (за сравнение: 4,7 милиарда евро за самолетоносач на САЩ)
Team France в действие

Тази изключителна програма беше проведена от Team France, която обедини DGA, френските ВМС, SSF, екипажа на самолетоносача и участници от френската индустрия. Naval Group работи с големи отбранителни компании като Technicatome, Thales и Safran, малки и средни предприятия.

Времевата линия
Самолетоносачът влезе в сухия док през февруари 2017 г . оттам бе изтеглен през май 2018 г., а в края на юли 2018 г. той застана на оперативния си кей за швартови изпитания. След това кораба излиз а н аморе за изпитания в оперативна обстановка с подкрепата на френските военноморски сили. Крайната дата, на която корабът бе предаден на френските ВМС бе 16 октомври 2018 г., след като приключи пълното пресертифициране на системите.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Завърши ремонта на френския самолетоносач Charles de Gaulle (ГАЛЕРИЯ)

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/3 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  То добре 08 ное 2018, 16:10
   
  0
   
  3

  само да не го удари някой кран, че е атомен...

 2. #2
  Факт! 10 ное 2018, 02:43
   
  5
   
  1

  Тва да не са ти руските пияници бе клоун!

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker