Проект на българските ВМС е приоритетен за отбраната на ЕС

Pan.bg 21 ное 2018 | 17:37 views (433) commentaries(0)
img
news.bg


Проект на Българските военноморски сили е одобрен като приоритетен за отбранителните способности на Европейския съюз. Той е един от общо 17-те проекта, които бяха одобрени на заседанието на Съвета "Външни работи/Отбрана" на Европейския съюз.

Българското предложение е за създаване на "Модулен елемент за бързо развръщане за подводни интервенции" (Deployable Modular Underwater Intervention Capability Package - DIVEPACK). Освен България, която е координатор на проекта, в него участват Гърция и Франция. От своя страна Италия и Полша се присъединиха със статут на наблюдатели.

DIVEPACK предвижда изграждането на специализиран модулен елемент за осигуряване на пълния спектър от отбранителни операции за подводни интервенции в експедиционен формат, с изключение на мисии и задачи на Силите за специални операции.

В проекта се включва широк набор от водолазно оборудване и безпилотни подводни апарати.

Иновативната концепция на проекта ще подобри възможностите за бърз и фокусиран отговор и гъвкав подход в широк спектър от сценарии, както на море така и във вътрешни водни басейни, в рамките на мисии и операции по линия на Общата политика за сигурност и отбрана на Европейския съюз.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker