Италия започна да строи флота на Катар

Pan.bg 06 дек 2018 | 08:46 views (750) commentaries(0)
img
Източник:''Svodka.start.bg''; https://duma.bg/

На 27 ноември в корабостроителната база на италианската компания “Финкантиери”в Муджиано край Специя, със специална церемония бе сложено началото на строителството на корветата “Доха” - първата в серия от четири бойни кораба, предназначени за флота на емирството Катар. Челната корвета трябва да бъде предаден на катарския флот в края на 2021 г., а всички четири кораба до края на 2024 г., припомня блогът bmpd.
Договорът за строителството на фрегатите бе подписан през юни 2016 г. и предвиждаше “Финкантиери” да построи за емирството цял флот от седем бойни кораба - четири големи корвети, два патрулни кораба с ракетно въоръжение и десантен кораб-док вертолетоносач. Паралелно с европейската военна ракетна корпорация MBMD са били подписани договори за покупката на въоръжение за тези кораби, пише bmpd, който отбелязва, че досега най-големите единици в катарските ВМС са били седем ракетни кораба с водоизместване до 500 т. .
Общата стойност на договора е за 5 млрд. евро, от които 3,9 млрд. евро е цената на корветите и десантния кораб, а останалият милиард е цената на двата патрулни кораба. Това е най-големият военен експортен договор в историята на италианското корабостроене. В цената влиза обучението на 640 души офицери и матроси и на 320 души брегови технически състав, а също така и поддръжката на корабите за десет години напред. Въоръжението ще се заплаща отделно, като стойността на ракетите и другите оръжия се оценява на 2,7 млрд. евро, поделени между компаниите MBMD и “Леонардо”.
Корветите тип “Доха” имат пълно водоизместване 3250 т, дължина 107 м и ширина 14,7 м. Максималната скорост се планира да бъде 28 възела, далечината на плаване 3500 мили при скорост от 15 възела. Екипажът е от 98 души, като има възможност да бъдат настанени още 14. “Доха” ще бъдат въоръжени с осем противокорабни ракети “Ексозет” Блок 3, 16 вертикални установки за ракети “Астер 30”, зенитен ракетен комплекс за близко действие “Рейтиън” Блок2 с 21-зарядна установки, 76-мм оръдие, две 30-мм артилерийски установки всички те на фирмата “Леонардо”. На борда, в хангар, ще има вертолет тип NFH90.
Десантният кораб ще бъде подобен на построения за Алжир, а двата патрулни кораба са увеличени до 670 т, вариант на малките ракетни корвети тип Ghantoot, построени от “Финкантиери” за ВМС на ОАЕ.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker