Започва втория етап от ходовите изпитания на фрегатата "Адмирал Касатонов"

Pan.bg 17 яну 2019 | 11:55 views (912) commentaries(0)
img
Димитър СТАВРЕВ
сп. "Клуб ОКЕАН"

На втората фрегата от проект 22350 "Адмирал Касатонов" започна подготовката за пролетната фаза на морски изпитания; корабостроители "Севернаяй верф" са доволни от резултатите от първия поход на кораба в морето. Това съобщиха във вторник, 15 януари, от пресслужбата на предприятието.

На първия етап от заводските изпитания корабът премина повече от 500 мили. Приемният екипаж провери работата на главната енергетична установка при скорост 26 възла. При това излизане на кораба не бе възможно да се тества плаване с максимална скорост поради тежката ледена ситуация, отбелязват от пресслужбата на "Северна Верф". Въпреки това, основните задачи за изпитване на редица корабни системи, включително навигационно оборудване и комуникации, както и на винторулевата група са завършени. Представители на екипажа отбелязаха отличната работа на фрегата.

По време на тестовете "Адмирал Касатонов", освен членовете на екипажа, присъстваха и представители на "Северна Верф", подизпълнители на фирмата и служители на Военната мисия на руското Министерство на отбраната. Основната част от приемният екипаж се състои от опитни професионалисти, които вече са осъществили ходовите и държавни изпитания на водещата фрегата от проект 22350 "Адмирал Горшков".

Сега "Адмирал Касатонов" е швартована на досторечния пирс на "Северная Верф". Продължават швартовите изпитания, на специалното оборудване и на оръжейните системи, и се отстраняват забележките от първия етап на морските опити.

"Адмирал Касатонов" е втората построена и първата серийна фрегата проект 22350. Тя е заложена на 26 ноември 2009 г., и е спусната на 12 декември 2014 г. Екипажът на кораба започна да се заселва през март 2018 година. "Адмирал Касатонов" излезе на изпитания на 21 декември 2018 г. и се върна през първото десетдневие на януари 2019 г. Планира се фрегата да бъде прехвърлена на флота през октомври-ноември тази година.

Изграждането на третата и четвъртата фрегати по проект 22350, "Адмирал Головко" и "Адмирал Исаков", трябва да приключи до края на 2022 г.

Общото водоизместване на фрегатите по проект 22350 е 5400 тона, дължината е 135 метра, ширината е 16 метра. Корабът развива скорост от 29 възла. Автономността е 30 дни. Далечината на плаване е 4500 мили. Екипажът е 170 души и 20 морски пехотинци. Главното въоръжение е ракетният комплекс "Калибър-НК".
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Advertisement

Login

Remember me on this device

Registration
eXTReMe Tracker