Няма възможност ремонтът на кораба "Радецки" да се извърши в България

Pan.bg 02 фев 2019 | 06:22 views (417) commentaries(0)
img
Автор: 24 часа онлайн

Няма възможност ремонтът на кораба "Радецки" да се извърши в България

"Радецки" Снимка: Росен Моллов

В България няма възможности да се извърши плановият преглед и ремонтът на кораба "Радецки". Това отговори министърът на културата Боил Банов на депутатски въпрос за състоянието на кораба-музей "Радецки" и необходимите финансови средства за поддръжката му.

Министърът отбеляза, че необходимите средства ще бъдат осигурени и ще се направи всичко необходимо да се извърши ремонтът, а проблемът е свързан с процедурите. Банов посочи, че параходът "Радецки" не притежава статут на единична недвижима културна ценност по смисъла на закона, защото за да осъществява плавания по река Дунав, корабът е категоризиран като плавателно средство.

За получаване на разрешение за плаване по р. Дунав от страна на НИМ са проучили възможността плановият преглед и ремонтът на кораба да бъдат извършени от корабостроителницата в гр. Русе, която обаче се оказало, че не работи. Поискана е оферта от корабостроителницата във Варна, но там преглед и ремонт на речен кораб не може да бъде извършен, защото "Радецки" не може да плава по море. На практика плановият преглед и ремонтът не могат да бъдат извършени на територията на България, каза министърът и допълни, че през миналата година е установен контакт с корабостротелницата в гр. Кладово, Сърбия, до която корабът може да стигне на собствен ход.

Предоставената оферта за ремонт е с прогнозна сума около 110 000 евро. Към момента се проучват всички процедури, технически изисквания и параметри за законовото извършване на процедурата по ремонта на кораба, защото се налага той да бъде извършен не само извън страната, но и в държава извън ЕС, каза министърът.

Банов отговори и на депутатски въпрос за необходим ремонт на течащия покрив на къщата-музей на Алеко Константинов в Свищов. Тя притежава статут на единична архитектурно-строителна и историческа недвижима културна ценност с предварителна категория национално значение и е допустим обект за кандидатстване за целева финансова подкрепа за извършване на специализирани консервационно-реставрационни дейности по програмата "Опазване на недвижимото културно наследство". Банов допълни още, че ще изпрати представители на Инспектората към МК за опазване на културно наследство, за да дадат конкретни разяснения на място за подготвяне на документите за кандидатстване.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker