Морска мина като рибата скат

Pan.bg 11 фев 2019 | 11:55 views (875) commentaries(9)
img
pan.bg
Турската компания Albayrak Savunma разработва интересна концепция за дистанционно управляеми морски мини, чийто външен вид ще прилича много на морските риби скат. Този проект е получил името Wattozz. Предвижда се оборудването на роботизираната мина да бъде от: бойна глава, три електрически двигателя, две камери, комуникационно оборудване и оборудване за предаване на данни. Тялото е планирано да бъде направено от алуминиеви и титанови сплави. Предполага се, че тези своеобразни боеприпаси ще могат да се движат под вода при едно зареждане на акумулаторната батерия със скорост от около 5,5 възела в продължение на 12 h. Планира се мината да легне на дъното и да влезе в режим на пестене на енергия. По команда на оператора ще бъде “събудена" и плавайки към противниковия кораб с помощта на електромагнит, ще се прикрепи към корпуса му. След това операторът може или да я взриви, или да я постави в режим на готовност. Специалистите на фирмата заявяват, че „мините-скат” ще бъдат управлявани чрез криптирани хидроакустични сигнали и ще имат система за защита срещу...хищните риби.
Л. Дойчинов
Източник и илюстрации: http://en.protothema.gr

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >


Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Морска мина като рибата скат

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/1 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 9

 1. #1
  THUNDER 11 фев 2019, 12:51
   
  1
   
  0

  Видео.

 2. #2
  Грядъ! 11 фев 2019, 15:01
   
  1
   
  1

  Кораба няма магнитни свойства......

 3. #3
  THUNDER 11 фев 2019, 17:10
   
  1
   
  1

  Отговор на коментар: #2

  Вярно е това. Във военните кораби има системи, който неутрализират магнетизма на металният корпус. Измислени са още през ВСВ от британците, поради опасността от немските магнитни мини. 4. #4
  юс юс юс юр брейн 11 фев 2019, 21:13
   
  0
   
  0

  Става въпрос за различни неща.
  Едно е да се размагнити корпуса, който ако е от феромагнит (желязо например) се намагнитва от земното магнитно поле.
  Друго е ако е от такъв материал и се опитваме да залепим магнит върху него. Ще залепне като стой та гледай. Може да не залепне ако по същото време се създаде в тази зона поле обратно насочено на полето на магнита - сложно на практика.
  Друг вариант е корпусите да са "пластмасови". Има такива кораби, но далеч не всички.

 5. #5
  обектив 11 фев 2019, 21:21
   
  0
   
  0

  Нещо не ми се връзват нещата. Да се управлява дистанционно и да се доближи до кораба, разбирам ама да се прикрепи към корпуса с електроматнит...

 6. #6
  юс юс юс юр брейн 11 фев 2019, 21:48
   
  0
   
  0

  Това е най-лесната част, ако корпуса е от феромагнитен материал. Ето така:

 7. #7
  Тези имат и още глупости... 12 фев 2019, 13:05
   
  0
   
  0

  Хубави клипчета, но безсмислени! Явно някой се е научил да прави клипчета... Но само толкова! Какъв беше този взрив, че счупи самолетоносача...?. За такъв ефект трябва БЧ поне 2т. А защо трябва да се прикрепва? Защо точно с тази форма? Специално за това е по-лесно да се направи обикновено торпедо подобно на КАПТОР.

 8. #8
  THUNDER 12 фев 2019, 13:52
   
  0
   
  0

  Отговор на коментар: #7

  Различни научни екипи по цял свят се опитват да създадат, военни и научно изследователски дрони, който наподобяват морски обитатели и се сливат със средата.

  Целта е незабелязан шпионаж и диверсия.

  Защо тази форма. И други компании я ползват явно е подходяща за целта.  Защо се прикрепя.
  Явно идеята е да се задейства далече от мястото на прикрепяне. Дни или седмици по-късно далеч от териториалните води. Както се казва ни лук яли ни лук мирисали.

 9. #9
  Това ясно 12 фев 2019, 15:46
   
  0
   
  0

  Но е и ясно,че веднага ще има и мерки срещу ската... А те ще са по-ефективни от самия него. А за голям кораб трябва много взрив. И дрона с тази форма ще стане голям...... Ако е само за разузнаване и др. подобни става. Идеята на мината е да спре врага, а не задължително да го потопи.
  Отделно, че такъв скат в нашето море няма...
  Тези имат и др. клипчета, които като идея изглеждат впечатляващо. Но изобщо не стават като техническо изпълнение. На много пък им куца логиката.

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker