Морска мина като рибата скат

Pan.bg 11 фев 2019 | 11:55 views (743) commentaries(9)
img
pan.bg
Турската компания Albayrak Savunma разработва интересна концепция за дистанционно управляеми морски мини, чийто външен вид ще прилича много на морските риби скат. Този проект е получил името Wattozz. Предвижда се оборудването на роботизираната мина да бъде от: бойна глава, три електрически двигателя, две камери, комуникационно оборудване и оборудване за предаване на данни. Тялото е планирано да бъде направено от алуминиеви и титанови сплави. Предполага се, че тези своеобразни боеприпаси ще могат да се движат под вода при едно зареждане на акумулаторната батерия със скорост от около 5,5 възела в продължение на 12 h. Планира се мината да легне на дъното и да влезе в режим на пестене на енергия. По команда на оператора ще бъде “събудена" и плавайки към противниковия кораб с помощта на електромагнит, ще се прикрепи към корпуса му. След това операторът може или да я взриви, или да я постави в режим на готовност. Специалистите на фирмата заявяват, че „мините-скат” ще бъдат управлявани чрез криптирани хидроакустични сигнали и ще имат система за защита срещу...хищните риби.
Л. Дойчинов
Източник и илюстрации: http://en.protothema.gr

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >
Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Морска мина като рибата скат

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/1 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 9

 1. #1
  THUNDER 11 фев 2019, 12:51
   
  1
   
  0

  Видео.

 2. #2
  Грядъ! 11 фев 2019, 15:01
   
  1
   
  1

  Кораба няма магнитни свойства......

 3. #3
  THUNDER 11 фев 2019, 17:10
   
  1
   
  1

  Отговор на коментар: #2

  Вярно е това. Във военните кораби има системи, който неутрализират магнетизма на металният корпус. Измислени са още през ВСВ от британците, поради опасността от немските магнитни мини. 4. #4
  юс юс юс юр брейн 11 фев 2019, 21:13
   
  0
   
  0

  Става въпрос за различни неща.
  Едно е да се размагнити корпуса, който ако е от феромагнит (желязо например) се намагнитва от земното магнитно поле.
  Друго е ако е от такъв материал и се опитваме да залепим магнит върху него. Ще залепне като стой та гледай. Може да не залепне ако по същото време се създаде в тази зона поле обратно насочено на полето на магнита - сложно на практика.
  Друг вариант е корпусите да са "пластмасови". Има такива кораби, но далеч не всички.

 5. #5
  обектив 11 фев 2019, 21:21
   
  0
   
  0

  Нещо не ми се връзват нещата. Да се управлява дистанционно и да се доближи до кораба, разбирам ама да се прикрепи към корпуса с електроматнит...

 6. #6
  юс юс юс юр брейн 11 фев 2019, 21:48
   
  0
   
  0

  Това е най-лесната част, ако корпуса е от феромагнитен материал. Ето така:

 7. #7
  Тези имат и още глупости... 12 фев 2019, 13:05
   
  0
   
  0

  Хубави клипчета, но безсмислени! Явно някой се е научил да прави клипчета... Но само толкова! Какъв беше този взрив, че счупи самолетоносача...?. За такъв ефект трябва БЧ поне 2т. А защо трябва да се прикрепва? Защо точно с тази форма? Специално за това е по-лесно да се направи обикновено торпедо подобно на КАПТОР.

 8. #8
  THUNDER 12 фев 2019, 13:52
   
  0
   
  0

  Отговор на коментар: #7

  Различни научни екипи по цял свят се опитват да създадат, военни и научно изследователски дрони, който наподобяват морски обитатели и се сливат със средата.

  Целта е незабелязан шпионаж и диверсия.

  Защо тази форма. И други компании я ползват явно е подходяща за целта.  Защо се прикрепя.
  Явно идеята е да се задейства далече от мястото на прикрепяне. Дни или седмици по-късно далеч от териториалните води. Както се казва ни лук яли ни лук мирисали.

 9. #9
  Това ясно 12 фев 2019, 15:46
   
  0
   
  0

  Но е и ясно,че веднага ще има и мерки срещу ската... А те ще са по-ефективни от самия него. А за голям кораб трябва много взрив. И дрона с тази форма ще стане голям...... Ако е само за разузнаване и др. подобни става. Идеята на мината е да спре врага, а не задължително да го потопи.
  Отделно, че такъв скат в нашето море няма...
  Тези имат и др. клипчета, които като идея изглеждат впечатляващо. Но изобщо не стават като техническо изпълнение. На много пък им куца логиката.

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker