В Китай тестват най-мощното корабно оръдие в света

Pan.bg 11 фев 2019 | 15:16 views (763) commentaries(2)
img
pan.bg
В началото на този месец Китай съобщи, че е изпробвал най-мощното корабно оръдие в света. Очаква се то да бъде готово за разполагане корабна палуба до средата на следващото десетилетие. Според CNBC, по сведения от неназовани източници, китайците за първи път са извадили механизма от лабораторията и са го поставили релсотрона на военен кораб, като са започнали морските изпитания още през декември 2017 г. Очаква се тестовете да бъдат завършени до 2023 г. Релсотронът или релсовото оръдие (от английски Railgun), е нов тип оръжие, основано на преобразуването на електрическата енергия в кинетичната енергия на снаряда. Railgun използва електромагнитна енергия вместо барут, за да ускори снарядите. В тази схема самият снаряд в първия етап на изстрела е част от електрическа верига, движещ се между две контактни релси (оттук и името му). Според медиите китайските конструктори са постигнали отлични показатели. Техните оръдия са в състояние да поразяват цел на 200 km разстояние със скорост до 2500 m/s. "В перспектива, изстрел от Вашингтон може да достигне до Филаделфия за по-малко от 90 s" - това за средния американец е обяснението на CNBC. Railgun дава на военноморските сили най-мощните оръдия "с далечина на стрелбата както при снаряд с точно насочване", се съобщава в новините. Такива амбициозни проекти, както се очаква, не могат да оставят безразлични САЩ. Американският флот развива собствен релсотрон,но, както експертите смятат, той няма да се бъде приет на въоръжение във флота дори след няколко години. През 2018 г. списанието "Новости на американския военноморски институт (USNI)" съобщи, че през 2005 г. Управлението за военноморски изследвания стартира своята програма за създаване на релсотрон, а през 2012 г. започна и внедряването на тази технология. Въпреки това, USNI добавя със съжаление, че към края на миналата година американската версия на това оръдие се бори да получи подкрепа, за да премине от изследователски проект към етап на завършен продукт, който може да бъде предложен на клиента. За тази цел в бюджета на Военноморските сили през 2019 г. бяха отпуснати допълнителни 20 млн. долара, за да се ускори разработването и създаването на прототип на релсотрона.
Л. Дойчинов
Източник и илюстрация: topwar.ru
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  дс 11 фев 2019, 20:32
   
  0
   
  1

  За разлика от янките, китайците успяха с релсотрона.

 2. #2
  Geocom 11 фев 2019, 23:40
   
  0
   
  0

  Отговор на коментар: #1

  Общо взето за сега безполезни неща са тия релсотрони защото изстрелват парче метал с огромна скорост но без възможност за електроника за насочване и взривен заряд. И кой противник ще те допусне на 100-200 км че да го обстрелваш с оръдието си при реални бойни действия.

  Виж хиперзвукова ракета се движи със същата скорост че и по-голяма но носи и електроника и заряд а и може да си променя траекторията.

  Релсотрона ще е много по ефективен като защита на кораба на близки разстояния (да сваля противникови ракети)

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker