България участва в най-голямото учение на НАТО в Черно море

Pan.bg 06 апр 2019 | 09:37 views (404) commentaries(0)
img Източник:"Svodka.start.bg''

Румънските военноморски сили организират в периода 5-13 април 2019 г. най-голямото многонационално военно учение в териториалните води на Румъния и в международните води на Черно море, съобщава в. „Ромъния либера“, предаде БТА.
Вестникът посочва, че в тазгодишното издание на учението „Морски щит“ участват 14 румънски плавателни съда, 6 военни кораба от България, Канада, Гърция, Холандия и Турция и общо около 2200 военни. Целта на многонационалното учение е да се засили оперативната съвместимост при морски операции.
Румънските военноморски сили в качеството на домакин участват с две фрегати, две корвети, три морски влекача, един отряд водолази, специализирани в борбата срещу подводни заплахи, две мобилни ракетни установки и спомагателни кораби.
Румънските военновъздушни сили участват с изтребители МиГ-21 Лансър и Ф-16, а Съединените щати и Турция – с два самолета за морско патрулиране. Румънските сухопътни сили ще се включат с един отряд от Бригада 9 за защита на сухопътните телекомуникации и пристанище Констанца.
Съюзното военноморско командване на НАТО определи за участие в учението „Морски щит 19“ постоянната военноморска група SNMG-2, която се намира в Черно море от 28 март. Групата включва кораби от България, Канада, Холандия, Румъния и Турция. Гърция и България участват в учението с по един боен кораб.

*********

Корвета „Бодри” 14 от състава на българските Военноморски сили, с командир капитан III ранг Николай Цонев отплава на 5 април, от Пункт за базиране Варна за участие в противоподводно учение с международно участие на ВМС на Република Румъния “SEA SHIELD 2019”.
Учението ще се проведе от 5 до 14 април в пристанище Констанца и морските пространства на Република Румъния. Участие ще вземат кораби от ВМС на Румъния, Турция и Гърция, както и от Втора постоянна група на НАТО (SNMG-2), в чийто състав е и фрегата „Дръзки”.
Целта на учението е да се повиши нивото на оперативна съвместимост и подготовката на личния състав при прилагане на процедурите и стандартите на НАТО по време на плаване в състава на многонационални съединения. По време на учението на море ще се проведат сериали по борба с подводен, надводен и въздушен противник.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker