Путин оповести амбициозна програма на Русия за Арктика

Pan.bg 09 апр 2019 | 21:06 views (722) commentaries(0)
img fakti.bg


Руският президент Владимир Путин оповести днес амбициозна програма, която да затвърди позициите на Русия в Арктика, включително за изграждане на нови пристанища и друга инфраструктура и увеличаване на руската флотилия ледоразбивачи, предаде AP.

В реч пред Арктическия форум в Санкт Петербург с участието на ръководителите на Исландия, Норвегия, Швеция и Финландия, руският президент заяви, че неговата страна възнамерява да повиши драстично доставките на товари през Северния ледовит океан. Според него количеството товари по северния маршрут, което миналата година е възлязло на 20 милиона тона, ще достигне 80 млн. тона през 2025 г.

"Това е реалистична, добре пресметната и конкретна задача", каза Путин. Той отбеляза, че Русия, която е единствената държава в света с флот ледоразбивачи, задвижвани от ядрена енергия, взема мерки да увеличи техния брой. По думите му към наличните сега четири "ядрени" ледоразбивача ще се присъединят още три такива кораба, които са в процес на изграждане. До 2035 г. Русия планира да разполага с флот от 13 тежки ледоразбивача, от които девет с ядрени реактори, добави той.

Владимир Путин добави, че има планове за разширяване на северните руски пристанища Мурманск на Колския полуостров и Петропавловск-Камчатски на полуостров Камчатка и покани чуждестранни компании да инвестират в тези проекти. Други пристанища по Северния път също ще бъдат обновени и разширени, добави той.

Министър-председателят на Норвегия Ерна Сулберг подчерта пред форума необходимостта да се спазва международното право и отбеляза, че многостранният Арктически съвет е основната платформа за диалог. "Понякога чувам Арктика да бъде описвана като гореща геополитическа точка", каза тя и добави: "Аз не гледам така на нещата. Знаем, че Арктика е регион на мир и стабилност". Според Сулберг този регион "не бива да бъде завземан по право", каза той, като споделянето му трябва да бъде "резултат от политически решения и практическо сътрудничество между арктическите държави". "Спазването на международното право и регионалното сътрудничество са ключови за гарантирането на мира и стабилността по границите", заключи норвежкият премиер.

Въоръжените сили на Русия активизират и модернизират редица военни бази от съветско време в полярния регион в стремеж да защитят контрола си върху Северния ледовит океан, под чието дъно се предполага, че се крият една четвърт от запасите на планетата от петрол и природен газ. В изказване пред форума руският
външен министър Сергей Лавров обясни, че руската военна експанзия в Арктика цели да опази националните интереси на Русия.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker