НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЯ ЗА 140 ГОДИНИ БЪЛГАРСКИ ВМС В СОФИЯ ПРЕДСТАВИ МИНАЛОТО, НАСТОЯЩЕТО И БЪДЕЩЕТО НА БОЙНИЯ НИ ФЛОТ. ЧАСТ 1 (ГОЛЯМА НАУЧНА ГАЛЕРИЯ)

Pan.bg 09 апр 2019 | 21:26 views (8690) commentaries(0)
img
Димитър СТАВРЕВ
сп. "Клуб ОКЕАН"
На 9 април 2019 г. в Националния военно-исторически музей (НВИМ) в София се проведе научна конференция „Ролята на ВМС на Република България в защита на националните ни интереси“. Тя бе под патронажа на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, а генерал партньор бе Комисията по отбрана към 44-то Народно събрание. Организатори бяха ВМС на България, Фондация „Български Криле“, ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ и НВИМ.

На конференцията присъстваха зам.-министъра на отбраната о. з. ген. Атанас Запрянов, зам.-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов, командващия на СКС ген.-лейт. Любчо Тодоров, командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев, главния инспектор на БА о.з. адмирал Валентин Гагашев, председателят Комисията по отбрана към 44-то Народно събрание о. з. ген. Константин Попов, началникът на ВВМУ флотилен адмирал Боян Медникаров, зам.-началникът на ВВМУ проф. кап I ранг Калин Калинов, НЩ на ВМС кап I ранг Камен Кукуров, зам.-командирът на Флотилия Бойни и спомагателни кораби кап I ранг Ваньо Мусински, офицери от МО, ЩО, СКС, ВМС, ВВМУ, депутати, флотски ветерани, аташетата п оотбранат ана Турция, Виетнам и Гърция. В залата се открояваха личности като - полк.Илия Милушев-съветник на Президента Румен Радев, депутатът адм.Пламен Манушев, Илия Налбантов от МО.

Събитието започна с химна на Република България и химна на Морско училище изпълнени от Представителния оркестър на ВМС. Приветствие от името на президента и върховен главнокомандващ Румен Радев поднесе съветника му по сигурност и отбрана о. з. Илия Милушев.
image

Приветствие от името на министър на отбраната Красимир Каракачанов поднесе зам.-министъра на отбраната о. з. ген. Атанас Запрянов.
image

Приветствие от името на Началника на отбраната ген. Андрей Боцев поднесе зам.-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов.
image

В емоционално слово председателят Комисията по отбрана към 44-то Народно събрание о. з. ген. Константин Попов подчерта значението на ВМС за националната сигурност и техния принос към евроатлантическата интеграция на страната.
image

В първата кафе-пауза бе открита изложба „На борда на флотската история“ с експонати от Военно-морския музей (ВММ) и НВИМ.
image

Председателят на Дружеството на военноинвалидите и военнопострадалите о. з. мл. лейт. Петър Велчев награди ВМС, контраадмирал Митко Петев и флотилен адмирал Боят Медникаров с почетни знаци на дружеството и
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >
грамоти по повод 140 години от създаването на българските ВМС.
image

image

Конференцията бе открита с първия панел на тема „Исторически успехи на Военноморските сили“. Пленарен доклад изнесе контраадмирал Митко Петев на тема „140 години български ВМС и тяхната роля за изграждане и утвърждаване на държавността в България“. В него той направи исторически преглед на ролята на българските ВМС за развитие на страната, за икономическия и социалния й подем и за защита на териториалната й цялост и национален суверенитет. image

image
Доклад изнесе началникът на кабинета на министър Каракачанов Илия Налбантов на тема „Предизвикателства пред развитието на ВМС на Република България“. В него той очерта 3 предизвикателства. Първото е нивото на амбиция. Авторът подчерта, че сегашния недостиг на средства не трябва да пречи на ВМС да мечтаят за модерната техника за всички родове войски в състава им, включително и за възстановяване на ударните сили и подводния флот. Второто предизвикателство е защитата на транспортните коридори между Азия и Африка и Европа, преминаващи през територията и морската зона на България, както и на находищата на нефт и газ, проучвани в момента в континенталния шелф на Черно море. Третото предизвикателство е способността на българската корабостроителна индустрия да произвежда военни кораби. Частно предприятия в сектора е вложило вече между 50 и 100 милиона лева и е готово да произвежда бойни кораби, като това е заявено на пред света на най-висшия форум в сектора - изложбата Euronaval.

image
Последва доклад на директорът на ВММ д-р Марияна Кръстева на тема „Участие на българския военен флот в Първата световна война документирано от фотографи и художници“. В него тя представи малко известни фотографии на периода, като и въведените от Щаба на действащата армия правила за фотографиране на бойните действия.

image
Темата бе допълнена от доклада на проф. полк. Димитър Недялков от ВА „Г. С. Раковски“ на тема „Българската морска авиация между Световните войни“.

image
Кап. I ранг Асен Кожухаров представи доклад „Българските офицери - слушатели на допълнителния курс по радиотелеграфия към минния офицерски клас в Кронщад (1911 г.)“ в който представи интересни подробности за това международно обучение на двама български морски офицери по високотехнологичната по онова време безжична телеграфия.

image
Д-р Калоян Панчелиев изнесе интригуващ доклад на тема „170 години от идейното полагане на основите на българския военен флот на Черно море (1849-2019 г.)“, базиращ се на произведенията на архимандрит Терлецки, украински емигрант в Париж във времето на Великата европейска революция (1848-1849 г.).

image
Несъмнено най-интересния доклад в първия панел на конференцията бе този на зам.-командирът на Флотилия Бойни и спомагателни кораби кап I ранг Ваньо Мусински и на най-добрия настоящ български военноморски историк кап. II ранг Атанас Панайотов на тема „Състояние на българските ВМС към 31 декември 1989 г. и участие в Обединените ескадри в Черно и Средиземно море (1980-1989 г.). В първата част кап I ранг Ваньо Мусински представи корабния състав на българските ВМС преди промените. Тогава той е числял 53 бойни кораби и катери, 13 брегови вертолета, 2 дивизиона брегови ракетни комплекси. Кап. II ранг Атанас Панайотов проследи историята на присъствието на българските ВМС в Средиземно море от първото им плаване в състав на ескадра през 1966 г., през първата съвместна подготовка с 5-а Средиземноморска ескадра на Черноморския флот на СССР през 1969 г., последвалите я съвместни подготовки през периода 1970-72 г. и десетте участие в Обединени ескадри в периода 1980-1989 г. По думите на кап. II ранг Атанас Панайотов тези плавания дават възможност на българските ВМС, техните офицери и екипажи да развеят флага на НРБ в Средиземно море, да надскочат традиционната роля на „флот за брегова отбрана и за поддръжка на СВ“, да придобият нов опит в големи флотски формирования, да сверят часовниците си с флотовете на големите морски държави, нещо, което им позволява още през 1991 г. да започната съвместни плавания със страните от НАТО.

Navigate with the buttons down below to explore the gallery!


НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЯ ЗА 140 ГОДИНИ БЪЛГАРСКИ ВМС В СОФИЯ ПРЕДСТАВИ МИНАЛОТО, НАСТОЯЩЕТО И БЪДЕЩЕТО НА БОЙНИЯ НИ ФЛОТ. ЧАСТ 1 (ГОЛЯМА НАУЧНА ГАЛЕРИЯ)

PREVIOUS PHOTO 1/21 NEXT PHOTO

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker