ВМС на България са гарант за суверенитета и защитата на морските ни пространства

Pan.bg 12 апр 2019 | 08:39 views (567) commentaries(7)
img
Източник:"Svodka.start.bg''

В усложнената геополитическа обстановка Военноморските сили на България са гарант за суверенитета и защитата на морските ни пространства както за осигуряването на свободата на корабоплаването, така и за предотвратяването на незаконния трафик на хора и стоки по море. Това каза заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов на 9 април, при откриването на научната конференция на тема „Ролята на Военноморски сили на Република България в защитата на националните интереси“, която се проведе в Националния военноисторически музей в София. „Всяка година ВМС успешно участват във военни мисии и операции на НАТО като първи покриха и отговарят на най-високите критерии и стандарти на Алианса. Всички тези дейности на ВМС, защитаващи източната граница на ЕС и НАТО, допринасят за това България да отстоява мястото си на много важен и предвидим съюзник и партньор“, изтъкна в изказването си заместник-министър Атанас Запрянов.
Конференцията, посветена на 140-ата годишнина от създаването на Военноморските сили, се провежда под патронажа на министъра на отбраната Красимир Каракачанов с партньорството на Комисията по отбрана към 44-ото Народно събрание. В нея участваха председателят на парламентарната Комисия по отбрана Константин Попов, заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов, командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев, депутати, представители на военно-патриотичните съюзи, историци и офицери от Българската армия.
„Важна задача на настоящия форум е да набележим перспективите за развитие на бойния ни флот. Да начертаем пътя, по който трябва да продължим, за да постигнем крайния желан резултат - страната ни да разполага с Въоръжени сили, които са подготвени за адекватен отговор, окомплектовани и отговарящи на средата на сигурност“, посочи в изказването си вицеадмирал Емил Ефтимов. Той отбеляза и активната работа на ръководството на ВМС в анализа и планирането на необходимите способности, които се извършват в рамките на стратегическия преглед на системата за национална сигурност и преглед на отбраната.
Командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев направи историческа ретроспекция, представи настоящите способности на ВМС и очерта перспективите за тяхното развитие. „Реализирането на проекта за придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС е без алтернатива“, заяви той в изказването си.
Участниците в научния форум присъстваха на откриването на изложбата „На борда на флотската история“, в която са представени предмети, документи и художествени произведения от фондовете на Националния военноисторически музей и неговия филиал - Военноморският музей
в гр. Варна.
Връзки с обществеността на ВМС
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 7

 1. #1
  гражданин.... 12 апр 2019, 09:59
   
  1
   
  0

  С кое са гарант? С 3-те барджи без оръжия ли? Вместо 3 "многоцелеви" кораба тип брегова охрана, да купят 3 подводници и си решават проблема до голяма степен...

 2. #2
  Друг гражданин 12 апр 2019, 10:17
   
  1
   
  1

  А не е ли най-добре да се вземат сравнително малки - 200 - 250т патрулни/ многоцелеви кораби. А с останалите пари да се вземат самолети с ПКР. Корветите носят 4-8 ракети, стрелят и после са цели.. Самолета може да носи примерно 4 бр. да ги изстреля и след час да долети с още 4 ракети. Самолета може да се ползва на всички направления, а не само в едно, както корабите. Хипотетично самолета с ПКР може да излети от Габровница и да излезе над морето. Също и съвременни брегови ПКР трябват. Ама да се унифицират с тези на самолетите и корабите.

 3. #3
  До 2 12 апр 2019, 11:10
   
  1
   
  0

  Не съм запознат много с нещата, но турците като включат С-400 къде ще ги крием тия самолети? Кой ще ни даде ракети за тия корабчета? Те, ако искаха да ни дадат модерно оръжие и сегашните ни барджи щяха да имат някоя друга ракета (не тип НУРС), но май имат само матроси с калашници по бордовете... Най-ефикасното в ситуацията ми се струва, че са подводниците...

 4. #4
  Принципно си прав 12 апр 2019, 11:22
   
  1
   
  0

  но в Северна България на малка височина, че и на средна С400 няма обхват. Самолета може да е навсякъде, а кораба на едно място(в морето). Излизането на кораба в морето е много голямо събитие. А цената голяма, бройките малко..... И е идеална цел. Подводницата е добре, но някой трябва да я прикрива от въздуха... Пак трябва самолет... Или ЗРК.... А бреговите ПКР са задължителни. Реално за нас важни са за момента ЗРК, ПКР и ОТРК. Но този тип оръжия, както и подводниците не могат да спрат примерно провокация примерно от типа нарушаване на границата(което се представя за техн. грешка примерно). Ползваш ли ги, то значи си започнал войната. А всяка война започва с криза и провокации. Реагирането на провокациите може да стане с не толкова скъпи самолети(примерно Грипен) и кораби. Но с много по-малък приоритет на корабите.

 5. #5
  Bombe 13 апр 2019, 08:32
   
  0
   
  0

  Най добре да имаме самолетоносач от типа Джордж Буш . Тогава ще имаме и кораб и самолети.

 6. #6
  Кой провокира? 13 апр 2019, 13:07
   
  2
   
  0

  Отговор на коментар: #4

  Провокира Украйна. Провокира и НАТО. Къде сме ние? - В НАТО - част от провокаторите. Защо са ни двете златни корвети? - Точно за провокации съвместно с НАТО, за преследване на руски подводни лодки (което е нелесно в Черно море), за да не гинат само богати западни натовци, а и черноморските туземци, т.е. за мишени с екипаж.

  Ние сме провокаторът и затова ни скубят с двете златни корвети, които по никакъв начин не могат да предотвратят или отблъснат десант по нашето черноморие.

  Но преди да се въоръжаваме с каквото и да е, трябва ясно да се даде ясен отговор на въпросите:

  1. На кого служат въоръжените сили на Р. България? - на Р. България или на НАТО.
  2. Кой има интерес да ни завземе част от територията?
  3. Кой има реална възможност да окупира част от България?
  4. Кой в учебниците си по история представя югоизточна България, вкл. Бургас и Стара Загора като част от Турция?
  5. Коя е тази сила, която може за по-малко от 24 ч. да окупира не само югоизточна България, но и цяла източна България и на която НАТО няма интерес и не може да противостои, защото е втора по големина сила в НАТО?

  6. Кой род войска е основна сила в БА - СВ, ВВС или ВМС?
  7. Защо първо трябва да хвърлим авансово 2,5 милиарда лева за 8 супер скъпи самолета, а след това 840 милиона лв за 2 златни корвети, при положение, че сухопътните войски на Р. България, имат стотина изправни танка, немодернизирани и като цяло нямат никакъв капацитет да устоят на сухопътно нахлуване на Турция в България. И ако Турция по суша окупира черноморието, за какво ни е военен флот, за какво ни е военна авиация?

  Каква е целта на натовското мероприятие - да се купят осем прескъпи самолета и две златни корвети за над три милиарда лева (2,5 милиарда + 840 милиона)? Кой ще плаща държавните заеми за над 3 милиарда? - Няма ли това да са нашите деца и внуци? И каква полза за нас от скъпите военни играчки? Ясно е, че ползата е само за НАТО и за неговите български подлоги.

 7. #7
  Принципно до 6 13 апр 2019, 20:05
   
  0
   
  0

  Принципно войната започва с провокации и криза. Независимо от това кой е врага. Днес може да е Русия - малко вероятно, но нали сме в НАТО. Без оръжие трябва някой да ни пази(НАТО ура), а той определено ще си гледа своите интереси. Примерно на близо летящ до нас руски разузнавач американеца, поляка или друг дощъл на помощ би действал по един начин - според заповедите на командването му, а нашия все пак си е наш.... Решенията трябва да са си наши! Същото важи и при корабите.... А утре пък може на юг някой да спре да си пие хапчетата и да изтрещи тотално.... Или пък да стане някой халифат... Все пак не вярвам НАТО да подкрепи нас. Я виж какви талибани са саудитците и катарцита ама едни англоговорящи яко си ги подкрепят. Самолетите са важни и защото авиацията е нещо което трудно се възстановява, ако се спре.... Според мен корабите трябва да са на заден план.... Да са малки и за бреговата зона.... За противокорабни операции е по-добра авиацията и бреговите ПКР. То ако Русия или Турция ти е враг, флота(така наречения) няма за какво да излиза в морето... Танковете са важни, но за да действат трябва прикритие от въздуха, а самолетите могат да го направят. Както и ЗРК. Трябват и нови ПТУРС, нови ПЗРК, ОТРК като HIMARIS. И още много... Но трябва общ план, а не отделни проекти за всеки вид въоръжени сили. Ама кой го мисли? Примерно Харпуни едва ли има в офертата за Ф-16. е ако враг ни е Русия(или по-скоро назрява някаква ама съвсем хипотетична криза) ще ги ни ги доставят експресно, но за срещу Турция няма да стане!
  А за кораби или самолети бих дал пример с Фолкландите: самолетите с 5(или 6) ракети Екзосе потапят 2 кораба. Един кораб е ударен от брегови комплекс и изкаран за дълго от строя. А корабите с ПКР бяха в пристанищата си и не смееха да излязат.... А аржентинците имаха само 6 доставени самолетни ПКР.... Ако имаха 100?

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker