Русия започна научноизследователската и развойна дейност по създаването на атомната подводница от 5-о поколение

Pan.bg 17 апр 2019 | 15:24 views (1499) commentaries(0)
img
"Морското машиностроително бюро "Малахит" в Санкт Петербург започна опитно-конструкторски работи (ОКР) под обозначение "Лайка" за разработката на атомна подводница от 5-о поколение", съобщи ТАСС, цитирайки свой източник във военно-промишления комплекс.
В края на 2018 г. "Малахит" завърши научно-изследователската работа под обозначението "Хаски", за да дефинира облика на многоцелевата атомна подводница от 5-о поколение, като резултатите от работата бяха одобрени от МО на РФ.
"След това "Малахит" пристъпи към следващия етап от създаването на подводницата, ОКР под обозначението "Лайка", каза за ТАСС източникът от ВПК.
Той не разкри предполагаемите технически характеристики на подводницата, която е в процес на разработка, но отбелязва, че „един от видовете нейното ударно оръжие ще бъдат хиперзвуковите ракети "Циркон". Източникът добави, че "Лайка" ще има модулна конструкция и единна интегрирана система за бойно управление с изкуствен интелект.
През юни 2018 г. в годишния доклад "Малахит" беше съобщено, че ОКР за разработката на перспективна многоцелева атомна подводница от ново поколение трябва да започне през 2019 г. В документа се отбелязва, че изпълнението на ОКР е предвидено в проекта на държавна програма за въоръжение за периода 2018-2027 г., но други детайли не са посочени. По-рано многократно се съобщаваше за текущия предварителен проект на ново поколение подводници. През май 2018 г. директорът на Обединената корабостроителна корпорация Алексей Рахманов заяви, че експертите предлагат няколко варианта за облик на подводницата, от които да изберат най-оптималният. Тогава той каза, че подводницата ще се нарича "Хаски".
В момента в Русия се строят серии от многоцелеви подводници от 4-о поколение от тип "Ясен" и стратегически подводници от тип "Борей".

М.ГЕНОВ
Източник: ТАСС
Снимка: © Пресс-служба Объединенной судостроительной корпорации




loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker